Boonen nyerte a Bennati elleni csatát

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 1. 17:56
A Quick Step belga versenyzője, Tom Boonen időzített a legjobban a hajrában és legyőzte legnagyobb ellenfelét az olasz Daniele Bennatit a spanyol kerékpáros körversenyen a Vueltán. A harmadik szakaszon, a Jaén és Cordoba közötti 168 kilométeres távon a Liquigas felvezetése ezúttal tökéletesen működött, ám sprinterük végül alulmaradt a 2005-ös országúti világbajnokkal szemben. Bennati azonban az összetettben vezetőnek járó aranytrikó megszerzésével vigasztalódhat.


Alejandro Valverde második szakaszon aratott szemfüles győzelmét követően 168 kilométeres táv várt a 170 kerekesre a spanyol körversenyen.

 

A mediterrán országban uralkodó hőség a harmadik etapon sem enyhült, verőfényes napsütésben, gyakran kopár sivatagos tájon haladt át a mezőny a Jaén és Cordoba közötti útvonalon.

 

A karavánra az első komolyabb emelkedő várt hétfőn, egy harmadik kategóriás hegy, az Alto de San Jeronimo formájában. Mivel az erőpróba 30 kilométerre a cél előtt tornyosult, így a sprinterek fellélegezhettek, mezőnyhajrával számolt mindenki.

 

Az Andalucía-Cajasur kerekese, Manuel Ortega Ocana azonban másként gondolkodott, korán megszökött és néhány tíz kilométer alatt 11 perces előnyre tett szert, amely a féltávnál már közel 15-re duzzadt.

 

Ugyanakkor, amilyen gyorsan meglépett a spanyol, olyan hamar be is érték, a már említett emelkedőn az erejével elkészült versenyzőt szabályosan faképnél hagyta a peloton.

 

Eközben a minden hájjal megkent világbajnok, Paolo Bettini kísérlezett szökéssel, ám végül őt is utolérte a főmezőny, a Liquigas tanulva az előző etapon történtekből, ezúttal gyilkos tempót diktált a szakasz végén.

 

Az olasz együttes remekül dolgozott össze és sprinterük Daniele Bennati tökéletes pozícióból állhatott ki nyergéből a sprintre.

 

Érkezett azonban Boonen, aki ellenfele mögül indulva 59 km/h-s sebességgel haladt át a célvonalon és a halvány ideit szezonját egy jelentős győzelemmel javította. A harmadik helyen a veterán Erik Zabel végzett.

 

Az összetettben Daniele Bennati vette át vezetést, ezzel az olasz öltheti magára az aranyszínű trikót az időjóváírásnak köszönhetően. Az egy napig élen álló Alejandro Valverde ezúttal nem tudott érdemlegeset nyújtani a sprintben és el is vesztette vezető helyét.

 

A 3. SZAKASZ VÉGEREDMÉNYE:
1. Tom Boonen belga Quick Step 4:25:24
2. Daniele Bennati olasz Liquigas a.i.
3. Erik Zabel német Milram a.i.
4. Koldo Fernandez De Larrea spanyol Euskaltel a.i.
5. Nikolumbiaias Roche ír Crédit Agricole a.i.
6. Greg Van Avermaet belga Silence Lotto a.i.
7. Leonardo Duque kolumbiai Cofidis a.i.
8. Sébastien Hinault francia Crédit Agricole a.i.
9. Tom Stamsnijder holland Gerolsteiner a.i.
10. Lloyd Mondory francia Ag2r a.i.

 

 

ÖSSZETETT ÁLLÁSA AZ 3. SZAKASZ UTÁN:
1. Daniele Bennati olasz Liguigas 8:56:27 óra
2. Alejandro Valverde spanyol Caisse d'Epargne 7 mp.h.
3. Tom Boonen belga Quick Step 10 mp.h.
4. Filippo Pozzato olasz Liguigas 20 mp. h.
5. Egoi Martínez spanyol Euskaltel 22 mp. h.
6. Inigo Landaluze spanyol Euskaltel 26 mp. h.
7. Davide Rebellin olasz Gerolsteiner 26 mp. h.
8. Mauricio Ardila kolumbiai Rabobank 27 mp. h.
9. Igor Anton spanyol Euskaltel 27 mp. h.
10. Rubén Perez Moreno spanyol Euskaltel 28 mp. h.