Emléktáblát avattak Marian Cozmának

Szerző: MTILétrehozva: 2014. február 17. 20:15
Bronz emléktáblát állítottak azon a helyen, egy veszprémi szórakozóhely előtt, ahol öt évvel ezelőtt meggyilkolták Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját.

A hétfői avatóünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes azt mondta: Marian Cozmát tehetsége és egyénisége miatt mindenki szerette. Értelmetlen halálával egy ígéretes sportkarrier szakadt félbe - tette hozzá.

Felidézte: Cozma tehetséges családból érkezett, szülei és honfitársai büszkén engedték el Veszprémbe, ahol nagy múltja és kultusza van a kézilabdázásnak.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az emberek öt évvel ezelőtt éppen itt, a Virág Benedek utcában gyűltek össze, s "döbbenten gondoltunk vissza egy olyan mozzanatra, amikor az emberben feltámad a gyilkos, az emberben feltámad az állat, és megöli egyik embertársát. Egy olyan embertársát, akire ez a város büszke volt."

Marian Cozma szeretetreméltó egyénisége és tehetsége miatt mindenkinek kedvence volt, "nekünk is, akik befogadtuk" - jelentette ki Navracsics Tibor.

"Kicsit mindannyian meghaltunk, veszprémiek, akik úgy éreztük, Veszprémben baj nem történhet. (...) S ebben az esetben nem vigasztal bennünket, hogy nem veszprémi volt az elkövető. Itt történt" - fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: kell hogy legyen emlékműve Marian Cozmának Veszprémben is, hogy az emberek, akik ezen a járdán járnak, megértsék, hogy "Marian Cozma a miénk, és mindig is a miénk lesz, másrészt, hogy egy ilyen szeretetreméltó városban is megtörténhetnek szörnyűségek, ha nem vigyázunk egymásra".

Kálomista Gábor, az MKB-MVM Veszprém társelnöke Marian Cozma édesapját méltatta, aki fia halálhíre után is higgadtan próbálta csillapítani a kedélyeket.

Igazságot azonban csak részben sikerült szolgáltatni, "hiszen a magyar bíróság úgy ítélte meg, hogy ez mégse volt olyan súlyos bűncselekmény, s ez mélyen felháborította az egész magyar közvéleményt" - mondta Kálomista Gábor.

"Úgy gondolom, hogy ezek az emberek, akik aljas, mocskos módon megölték Marian Cozmát, nagyobb büntetést érdemeltek volna, nem pedig azt, hogy néhány év múlva ugyanúgy rettegésben tarthassanak embereket" - fogalmazott a társelnök.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Cozma temetésén a románok tapssal fogadták a magyar megemlékezőket. Úgy véli, Cozma a halálával megmutatta, hogy románok és magyarok között nincs feszültség, s a két nemzet között barátság van.

A kézilabdacsapat nevében Nagy László csapatkapitány emlékezett meg Marian Cozmáról. Mint mondta, az európai kézilabda-társadalom sokáig a tragikus eseményről beszélt. Csodálatos kézilabdázó volt, aki előtt remek karrier állt - jelentette ki Cozmáról.

"Emlékünkben örökké élni fogsz, és sikerünknek mindig részese leszel" - mondta Nagy László. 
Az emléktáblát - amelyen a felirat arra emlékeztet, hogy az MKB Veszprém román kézilabdázóját ezen a helyen ölték meg 2009. február 8-án, valamint román és magyar nyelven a Nyugodj békében! búcsúmondat szerepel - a Városi Nyilvánosság Alapítvány készítette el, támogatók segítségével - mondta az alapítvány elnöke, Vermes Gábor az MTI-nek.

A járdába süllyeszett bronz táblánál az alapítvány minden évben megemlékezést tart Marian Cozma halálának évfordulóján - tette hozzá az elnök.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu