A FIFA kiadja a korrupciós jelentést

Szerző: MTILétrehozva: 2014. december 19. 19:33
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága pénteken megszavazta, így nyilvánosságra kerül a 2018-as és 2022-es világbajnoki helyszínkijelölésekről felmerült korrupciós vádakról szóló jelentés.

A nyomozást vezető amerikai ügyvéd, Michael Garcia szerdán lemondott azt követően, hogy a FIFA fellebbviteli bizottsága nem fogadta be az indítványát, melyben azt kérte, hozzák nyilvánosságra a teljes nyomozati anyagot.

A FIFA novemberben jelentette be, hogy a Garcia által elkészített jelentés alapján az etikai bizottság nem talált semmi olyan - elsősorban megvesztegetésre utaló jelet -, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni. Ennek következtében a 2018-as vb rendezési joga Oroszországnál, a 2022-esé pedig Katarnál marad.

Garcia 430 oldalas nyomozati anyagából Hans-Joachim Eckert, az etikai bizottság vezetője egy 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Előbbi véleménye szerint ez több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt szerette volna elérni, hogy a teljes anyagot ismertessék.

Szintén az anyag közzétételét sürgette Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős biztosa "a kételyek eloszlatása érdekében". Sikerrel jártak.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu