5/1: Pénzkezelés

Létrehozva: 2014. július 22. 01:33
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 5. fejezet, 1. rész.

5/1. FEJEZET, PÉNZKEZELÉS:

Bevezetés:

Amint azt a „Value Betting - Fogadási érték” című fejezetben bemutatjuk, még azok a fogadók is, akik a „value bet”-ekre specializálódnak elveszíthetik a teljes fogadásra szánt tőkéjüket, ha a „value bet”-jeiket anélkül teszik kockára, hogy hatékony pénzkezelési stratégiával rendelkeznének.  Lehetséges, hogy a fogadó a fogadásai 60%-át megnyeri, azonban így is veszteséges lesz, ha nagyobb összeget kockáztat a vesztes fogadásokon.

A pénzkezelés alapelvei segíteni fognak abban, hogy:

  • lehető legtöbbet nyerd a nyerő fogadásaidon.
  • minél kevesebbet veszíts a vesztes fogadásaidon.

Lényegében a jó pénzkezelési stratégia maximalizálni fogja az általad termelt profitot és segít abban, hogy elkerüld a fogadásra szánt tőkéd elvesztését.

A következőkben bemutatjuk a hatékony pénzkezelés elemeit.

1. Határozz meg fogadási keretet.

Csak azt a pénzmennyiséget használd fogadásra, amit megengedhetsz magadnak, hogy elveszíts. Ha meghatározol egy „fogadási alap”-ot (fogadási célra szánt tőke), az segít abban, hogy ne ess túlzásokba.

Fogadáskor szükséged van arra, hogy lelkileg kiegyensúlyozott légy, ez segít abban, hogy objektív döntéseket hozz. Ha a gondolataid állandóan elkalandoznak, ha azon kell aggódnod, hogy hogyan fogod kifizetni a számláidat, az hátrányosan befolyásolja az ítélőképességedet.  Ez felettébb káros jelenség.

Szükséged van a lelki egyensúlyodra ahhoz, hogy el tudd fogadni a legrosszabb forgatókönyvet is.

  1. Határozz meg havi fogadási költségvetési keretet. A havi fogadási kereted képezze a havi tervezett költségvetési kiadásaid részét. Ha a kereted kimerült, ne költs erre a célra többet.

Határozz meg magadnak egy maximális összeget, amelynél többet nem veszíthetsz egy hónapban. Így megóvhatod magad attól, hogy elkezdj futni a pénzed után.

Amennyiben az egyik hónapban nyereséget könyvelhetsz el, a következő hónapra esetleg megnövelheted a fogadójátékra szánt keretet.

2. Határozz meg napi nyereség-, és veszteségkorlátot.

A fogadókkal az a legnagyobb probléma, hogy nem tudják abbahagyni a fogadásokat sem akkor, ha nyerésben, sem akkor, ha vesztésben vannak. Ez anyagi összeomláshoz vezethet.

Ahhoz, hogy ezt a csapdát elkerüljük, a havi fogadási költségvetési keret mellett szükséges napi nyereség-, és veszteségkorlát meghatározása is:

1) Napi veszteség korlát

Ez az a maximális összeg, amit megengedhetsz magadnak, hogy elveszíts egy adott napon. Ennek a szabálynak a betartása meggátol abban, hogy meggondolatlanul elkezdj futni az aznap elveszített pénzed után.

2) Napi nyereség korlát

A sportfogadásban nagyon könnyű elragadtatni magad. Ne légy kapzsi! Amikor elérted az adott napra célként kitűzött nyereményösszeget, váltsd be a nyereményed és élvezd a megnyert összeg számolgatását.

  1. Kockáztatási terv. A kockáztatási terv biztosítja számodra az önfegyelmet és a rendet. Meggátolja, hogy engedj az irracionális kísértéseknek vagy érzelmeknek, különösen a legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén.

A kockáztatási terveknek alapvetően két fő fajtáját különbözetjük meg:

1) Fix tét

Ez azt jelenti, hogy a fogadó minden héten egy fix összeget kockáztat, mondjuk pl. 500 dollárt. Ezt a fix 500 dolláros összeget lebonthatja kisebb egységekre és eloszthatja a különböző fogadások között, a magabiztossági szintjének megfelelően.

Például:                        Fix tét = $500

Egy egység = $100

Összes fogadott egység = 5 db

a tétek elosztása:

„A” fogadás     Manchester United       -          2 egység = $200

„B” fogadás     Everton                        -          1 egység = $100

„C” fogadás     Chelsea/Bolton over     -          1 egység = $100

„D” fogadás     Fulham/Hull small         -          1 egység = $100

Előnye: Könnyen menedzselhető és biztonságosan végrehajtható, mivel a fogadó előre felmérheti a kitettségét.

Hátránya: Ez a típusú fogadási taktika nem maximalizálja a nyereményed egy nyerő széria esetén.

2) A fogadási alap meghatározott százaléka

Az összeg, amit a fogadó egy héten kockáztat az aktuális fogadási alapjának bizonyos meghatározott százaléka. Mivel a fogadási alap időről-időre növekedhet vagy csökkenhet, a hetente kockáztatható összeg is változhat.

A heti kockáztatható összeg ebben az esetben is lebontható egységekre, az 1) pontban felvázoltak szerint.

Előnyök: Ha a fogadó nyerő szériában van a nyereség nagyobb lesz, mint a fix tét-es taktika alkalmazása esetén, mivel a fogadási alap növekedésével a kockáztatható összeg is nő.

Vesztes széria esetén a kockáztatható összeg lecsökken, ezáltal a fogadási alapunk védettebb lesz, mint a fix tét-es taktika esetén.

Hátránya: Ha egy vesztes széria hosszan tart, az aktuális kockáztatható összeg egyre kisebb lesz. Ez azt jelenti, hogy hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy az elveszített összeget visszanyerjük, mivel a nyereményeink is alacsonyabb tétek alapján számolódnak.

Összefoglalva, nyerő széria esetében a fogadási alap meghatározott százalékán alapuló taktika jobban teljesít, mint a fix tét-es taktika. Mindazonáltal elmondható, hogy egy vesztes sorozat esetén e taktika alkalmazásával jelentős mértékben hosszabb időt igényel az elvesztett összeg visszanyerése.

Az egyes fogadók számára legalkalmasabb taktika alapvetően attól függ, hogy hogyan áll hozzá az adott fogadó a profittermelés és a kockázatvállalás kérdéseihez:

  • Azok a fogadók, akik rövidtávon gyors és jelentős profit megszerzését tűzik ki célul, több kockázatot vállalnak és nagyobb tétekkel fogadnak.
  • Azok a hosszútávon gondolkodó fogadók, akik hosszabb távon szeretnének nyereséget elkönyvelni, egy sokkal konzervatívabb megközelítést fognak alkalmazni.
HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu