5/2: Pénzkezelés

Létrehozva: 2014. július 22. 01:35
Cikksorozatunkban a sikeres sportfogadás témaköreit dolgozzuk fel, kezdve az alapoktól, a fogadási fajtáktól, a mérkőzéseket befolyásoló, a fogadó fejében lejátszódó megannyi tényezőn, továbbá a pénzkezelés témakörein át egészen a fogadási rendszerig. Célunk a publikálással csak és kizárólag a segítségnyújtás. 5. fejezet, 2. rész.

5/2. FEJEZET, PÉNZKEZELÉS:

1. Tétek nagysága. A tétek nagyságának kiválasztásakor a kockázat és a potenciális profit egyensúlyát kell megteremteni. A tét nagysága kétféle lehet:

  • elég alacsony ahhoz, hogy biztosítsa az alacsony kockázatot és a lelki nyugalmad
  • elég magas ahhoz, hogy maximalizálja a profitod, azonban nagyobb kockázat árán.

Fontos megjegyezni, hogy nincs az a kockáztatási terv, ami egy vesztes szériát nyertes szériává változtat, DE egy nyertes szériát tönkretehet egy rossz kockáztatási terv és a tét nagyságának hibás kiválasztása.

A tétek nagyságának kiválasztásakor a következő tényezőket szükséges figyelembe venni:

1) A havi fogadási költségvetési keret nagysága

Minél nagyobb a fogadásra szánt keret, annál nagyobbak lehetnek a tétek.

A havi fogadási keret lebontható kisebb egységekre, pl.: ha a keret $1000, egy egységként meghatározhatunk például $10, $20, $50, $100-t vagy bármilyen egyéb összeget. Ha úgy döntünk, hogy 1 egység = $10, akkor az $1000 keret 100 db egységet fog tartalmazni.

2) A tét nagyságának kiválasztásakor alkalmazható módszerek

a) Kiegyensúlyozott tétnagyság

Azonos összegű tétek megjátszása függetlenül a kínált nyereményszorzók nagyságától. Tehát teljesen mindegy, hogy az odds $1.10 (az esélyesebb csapatra) vagy $10 (az esélytelenebb csapatra) a feltett tét összege mindenképpen ugyan annyi.

Előnye: könnyen megvalósítható

Hátránya: Nem maximalizálja a profitot. Az esély arra, hogy megnyerd az esélytelenebb csapatra kötött mázlista fogadásokat jóval kevésbé gyakori.

b) A havi fogadási keret meghatározott százaléka szerint megállapított tétnagyság

A fogadó a havi fogadási keretének meghatározott százalékát kockáztatja minden egyes fogadáskor. A tét nagysága nőni, illetve csökkenni fog a fogadási költségvetési keret változásának függvényében.

Előnye: Nagyobb a profit potenciál, mivel a tét nagysága növekszik a költségvetési keret növekedésével. A tétek nagysága csökken, amennyiben a fogadási keret is csökken, ez segít megvédeni a fogadási alapodat.

Hátránya: Gyenge teljesítmény esetén a tétek nagysága folyamatosan csökkenni fog. E taktika alkalmazásakor jelentős mértékben hosszabb időt igényel az elvesztett összeg visszanyerése, mivel a nyeremények összegének kiszámításakor az alacsonyabb tétek képezik az alapot.

c) Fix profit

A fogadó minden szelekción ugyan akkora összegű profit realizálását célozza meg.

A használandó formula: tét nagysága = (fix profit) / (odds – 1)

Például: Minden fogadáson 10 egységnyi összeget szeretnél keresni. Az általad kiválasztott csapat odds-a: 1.80. A tét nagysága a következőképpen fog alakulni:

10 / 1.80 - 1

10 / 0.8

= 12.5 egység

Ha egy egységnyi téted nagysága $10, akkor ebben az esetben a kockáztatandó összeg összesen: 12.5 egység * $10, azaz $125 lesz.

Előnye: Könnyen megérthető

Hátránya: Unalmas a kockáztatandó összeg kiszámítása minden egyes alkalommal.

d) A Kelly rendszer

Vannak olyan fogadók, akik matematikai módszerekkel szeretik kiszámítani a kezdőtét nagyságát, egy ilyen formula, az ún. Kelly-formula, amely egy valószínűség-számítási módszer (további részletek a 47. pontban). Ennek a formulának a segítségével kiszámítható annak az optimális tétnek összege, amely maximalizálja a potenciális profitot.

A Kelly előny akkor optimális, ha a fogadók képesek a nyerés valószínűségét minél pontosabban megbecsülni. Vannak olyan fogadók, akik aggódnak a becsléseik pontossága és az alábbiak következményei miatt:

  • Ha túl optimisták a valószínűség-számítás során, akkor azt kockáztatják, hogy hosszú távon többet veszítenek.
  • Ha túl pesszimisták a számításaik, akkor bár nyernek, korántsem üti akkora összeg a markukat, mint amekkora üthetné.

Az efféle aggályok ellensúlyozására a fogadók némelyike a számított Kelly-tét töredékének kockáztatása mellett fog dönteni, például, ha az adat 3.25%, mint ahogy a 47. pontban bemutatjuk, a fogadó használhatja a (50% * 3.25) vagy a (25% *3.25), stb. képletet a saját egyéni kockázattűrési szintje szerint.

Előnye: Ez a módszer megteremti az egyensúlyt a kockázat és a jutalom között. Ahogy a tét nagysága a fogadási költségvetési keret nagysága szerint változik, a fogadási alap elveszítésének kockázata csökken.

Hátránya: Rengeteg százalékos becslés elkészítésére van szükség.

Megjegyzés

A fent említett b, c, d módszereket - „a havi fogadási keret meghatározott százaléka szerint megállapított tétnagyság”, a „fix profit” és a „Kelly rendszer” – változó tét-meghatározási módszereknek nevezzük, mivel a tét nagysága minden fogadás esetén eltérő.

Létezik egy ún. progresszív tét-meghatározási módszer, ahol a tét nagyságának kiszámításakor figyelembe veszik a korábbi fogadások eredményeit, pl. megduplázzák a tét nagyságát abban az esetben, ha az előző tétet elveszítette a fogadó. Ezt a módszert veszteség-visszanyerési módszerként is ismerik és egy híres példája az ún. Martingale-rendszer, amely anyagilag katasztrofális következményeket von maga után és ezért egyáltalán nem ajánlható.

3) A fogadások nyereményszorzói

A realizálható hozam óriási eltérést mutat az esélyes csapat győzelme esetén alkalmazott 1.10 nyereményszorzó és az esélytelenebb csapat győzelme esetén alkalmazott 10-szeres nyereményszorzó esetében. Mindazonáltal az esélytelenebb csapat győzelmének esélye jelentősen alacsonyabb, mint a mérkőzés favoritjának győzelmi esélye. Tehát elmondható, hogy a tét nagyságának megállapításakor érdemes figyelembe venni az alkalmazott nyereményszorzók nagyságát.

Ahol a nyereményszorzók azonosak, a fogadók egy része szereti a kiegyensúlyozott tétméretet vagy a havi fogadási keret meghatározott százaléka szerint megállapított tétnagyságot alkalmazni. Ahol a nyereményszorzók különböznek, a fogadók egy része szereti a fix-profit módszert alkalmazni. Vannak természetesen olyan fogadók is, akik a Kelly módszert tartják a legalkalmasabbnak, mert egyensúlyt teremt a kockázat és a jutalom nagysága között.

Fontos kiemelnünk, hogy a nyereményszorzóknak ÉRTÉK-et kell képviselniük, különben a fogadó veszíteni fog hosszú távon függetlenül attól, hogy melyik tétnagyság-meghatározási módszert alkalmazza.

4) Egyéni kockázattűrő képesség

Vannak emberek, akik szeretik a kockázatot és vannak olyanok is, akik természetüknél fogva óvatosak. Tétjeid nagyságának összhangban kell lennie a kockázattűrő képességed szintjével.

Vegyünk egy példát. A fogadási teljesítményed a pénteki és szombati napokon borzasztó volt.

Tehát amit vasárnap tenned kell, az hogy a fogadási költségvetésed egyenlegének tudatában kiválaszd azt a tétnagyságot, ami számodra a legmegfelelőbb. Természetesen a kockázat csökkentése a rossz periódusok alatt ugyanakkora mértékben fogja csökkenteni a hasznot, amennyiben a fogadások bejönnek. Ez egy olyan döntés, amit mindenkinek magának kell meghoznia, de a rossz időszakokban még mindig az a jobb megoldás, ha konzervatív a hozzáállásunk.

5) Ne veszítsd el a koncentrációd

Az egyik alapelv, amit a fogadóknak mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy ne hagyják, hogy az érzelmeik eluralkodjanak felettük és ne változtassák meg drasztikusan a tétjeik nagyságát akkor, amikor nyerő- vagy vesztes szériában vannak. Ez katasztrofális következményekkel járhat. Nem győzzük ismételni, hogy a tét nagysága a fogadási költségvetésed összegétől és a fogadás értékétől kell, hogy függjön.

Az, hogy mekkora a megfelelő tétnagyság az egyén fogadási stílusától függ, figyelembe véve a következőket:

  • milyen odds-okat fogadsz meg
  • milyen gyakran fogadsz
  • hány mérkőzésre fogadsz.

A legideálisabb fogadási stratégia az lenne, ha a fogadási alapod 100%-át a nyerő- és a 0 %-át a vesztes fogadásokra tudnád feltenni. Természetesen ez csak a fantáziánkban lehetséges. A tétnagyság meghatározásának bármely módszere egy összehangolt erőfeszítés és kompromisszumkeresés az alábbiak figyelembe vételével:

  • a nyereség valószínűsége
  • számítások egyszerűsége, amennyiben szükséges
  • egyéni komfort szint.

Minden módszernek megvan a maga értéke. Ki kell próbálni a különféle módszereket ahhoz, hogy végül megtaláld azt, amely a legjobban illik hozzád. Semmi nem tudja felülmúlni a tapasztalatot a sportfogadásban. Nem létezik bűvös formula.

Honnan tudhatod tehát, hogy sikeres a fogadási stratégiád?

Nagyon egyszerű – csak nézd meg a bankszámlaegyenleged.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu