Íme az olimpiai, világ és Európa-bajnok!

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 31. 18:53
Elképesztő bravúrt ünnepelhet a kézilabdavilág: az ausztriai férfi Európa-bajnokságot ugyanis a francia válogatott nyerte, miután a fináléban 25-21-re felülmúlta a horvát együttest. Ezzel Claude Onesta szövetségi kapitány csapata immár olimpiai, világ és Európa-bajnok egy időben, ez korábban egyik gárdának sem sikerült a férfi kézilabdában. A bronzérmet Izland szerezte meg, 29-26-ra diadalmaskodott Lengyelország ellen.

Igazi presztízscsata várt a teltházas bécsújhelyi közönségre, amely egészen elképesztő hangulatot varázsolt. A franciák drukkerei a sportágtörténelmi sikerre éheztek, míg a horvátok a tavalyi világbajnoki döntőért szerettek volna revansot várni. Egy évvel ezelőtt az Onesta-csapat hazai pályán múlta felül a délszláv együttest.

Az előcsatározások során időnként akadozott a két együttes játéka. A későbbi keserű pirulák ellenére sem feledhetjük, hogy a magyar válogatott majdnem legyőzte e franciákat. De jól tudjuk, a végére kell az igazi csúcsforma és ez most is bebizonyosodott.

Az ifjú titánokat és rutinos rókákat felvonultató horvátok ugyan némi játékvezetői segédlettel legyőzték az elődöntőben a lengyeleket, de vasárnap is meg kellett hajolniuk a gallok tudása előtt. A horvát származású Nikola Karabatic vezérelte olimpiai és világbajnok ugyanis szisztematikus következetességgel őrölte fel riválisa ellenállását, pontosabban célzott és védekezésben sem adott könyörületet.

Pedig a horvátok az első játékrész hajrájában már 12-9-re is vezettek, de az előny elolvadása után már minden a franciák szája íze szerint alakult. Döntőnek bizonyult, hogy a fordulás után gyorsan megléptek Karabaticék, akiket a szenzációs kapus Thierry Omeyer parádéi is segítettek. A horvátok ugyan felzárkóztak 19-18-ra, de utána már nem volt erejük tartani a lépést.

Az Európa-bajnokság legjobb játékosának a magyarok életét is megkeresítő és nem mellesleg 53 találattal gólkirály cseh Filip Jíchát választották.

ALL STAR-CSAPAT
Slawomir SZMAL (Lengyelország) – Luc ABALO (Franciaország), Olafur STEFÁNSON (Izland), Igor VORI (Horvátország), Nicola KARABATIC (Franciaország), Filip JÍCHA (Csehország), Maneul STRLEK (Horvátország)

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (AUSZTRIA):
DÖNTŐ:
Franciaország-Horvátország 25-21 (12-12)
A 3. HELYÉRT:
Izland-Lengyelország 29-26 (18-10)

 

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu