Nagy László most bizonyíthat

Szerző: Vincze SzabolcsLétrehozva: 2012. június 7. 17:12
A magyar férfi kézilabda-válogatott vasárnap 15:30-tól Norvégiával játszik világbajnoki selejtezőt, soraiban a három év után visszatért Nagy Lászlóval. A világ egyik legjobb játékosának megítélése itthon egyelőre ellentmondásos, de most bizonyíthat a szurkolóknak, és persze saját magának is.

 

A férfi kézilabda-válogatottal kapcsolatos legfontosabb hír, hogy Nagy László neve három év után újra ott van a válogatott keretében. Bár szakmailag megkérdőjelezhetetlen, hogy a jobbátlövő visszatérése segít-e a magyar nemzeti csapatnak, az egész hercehurca a szurkolók szemében egyelőre mégis ellentmondásos.

A hírek arról szólnak, hogy a csapattagok visszafogadták, ami annak fényében nem meglepő, hogy 2010 novemberében, mikor Nagy László nyílt levelet intézett a Magyar Kézilabda Szövetséghez, a társak közül mindenki mellé állt. Az is valószínű, hogy a három év kihagyás ellenére a Barcelona játékosa kulcsszerepet kap majd a norvégok elleni világbajnoki selejtezőn, hiszen csak most ért véget a spanyol bajnokság, tehát formában van.

"Nagy Lacinak ez nem az első meccse a magyar válogatottban, volt már több mint száz, azaz egyáltalán nem olyan, mintha egy újonc debütálna - mondta a Kézilabda.hu-nak Borsos Attila, a MKSZ elnökségi tagja. - Tehát nincs kockázat a berakásával, játékban van, ismer mindenkit. Az egyetlen kérdés az, hogy mennyire bírja majd azt a pszichológiai nyomást, ami a szurkolók, és persze önmaga elvárásai miatt is rajta van."

És nagy kérdés, hogy bírják majd az iramot a többiek, hiszen a szezon hosszú volt, menet közben pedig sérülés miatt kiesett két kulcsember, Ilyés Ferenc csapatkapitány/átlövő és a jobb szélről Iváncsik Tamás. Krivokapics Milorad tüdőembóliával kórházba került, ráadásul nem volt és nincs idő pihenni sem, a bajnokság után máris itt egy komoly vb-selejtező, és nyakunkon az olimpia is.

Így várhatóan a motiváció most kulcs lesz, hogy a szövetségi kapitány, vagy maguk a játékosok mennyire tudják leküzdeni az ilyenkor törvényszerű fásultságot, és felpörgetni saját magukat és egymást a vasárnapi meccsre, és annyira egységesek maradni, mint eddig. Hiszen - és ezt ők mondták - a siker kulcs eddig ez volt. 

"Szerintem a két meccsen nagyon is megvan az esélyünk az világbajnoki részvétel kiharcolására - mondta a kézilabda.hu-nak Kökény Bea, a KEK-győztes Ferencváros női kézilabdacsapatának ügyvezetője, Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes egykori klasszisunk. - A norvégok védelme a skandináv csapatoktól megszokott módon agresszív, és veszélyesek a lerohanásaik is. Soha nem adják fel, ez az északi mentalitás."

Játékerőben viszont nincs nagy különbség a két együttes között, talán annyi, hogy az utóbbi években mi sikeresebbek voltunk. "Én a vasárnapi magyar-norvégot tipikus 50-50 százalékos meccsnek tartom, mert az összes közül most ez a legkiegyensúlyozottabb selejtező - tette hozzá Borsos Attila. - Sosem értettem egyet azzal, hogy hátrány lenne otthon kezdeni. Így van ez most is."

"Ha sikerül itthon elérni egy jó eredményt - szerintem 4-5 gólos előny elég lehet -, akkor az idegenbeli visszavágón már tudnánk taktikázni." Borsos szerint figyelni kell a támadásaikra, mert átlövőben nem rosszak, Borge Lund (jobb) és Kristian Kjelling (bal) nagyon veszélyesek, akiket csak jó kapusteljesítménnyel és jól szervezett védekezéssel lehet semlegesíteni.

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS, VESZPRÉM:
MAGYARORSZÁG - NORVÉGIA, jún. 10., 15:30 (m1, SportKlub)

VISSZAVÁGÓ, OSLO:
NORVÉGIA - MAGYARORSZÁG, jún. 16., 19:10 (Sport1)

A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (SG Flensburg, német), Nagy László (Barcelona, spanyol)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Katzirz Dávid (Csurgó), Pérez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu