Dushebaev lehet a magyar kapitány?

Szerző: MTILétrehozva: 2014. október 2. 12:05
A lengyel Kielce spanyol vezetőedzője, Talant Dushebaev lehet a magyar férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a kirgiz származású, a FÁK-színeiben játékosként olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, tíz éve edzősködő szakvezetőt a jövő héten nevezhetik ki.

Az MTI megkeresésére az MKSZ válaszában azt írta, hogy a férfi válogatott szövetségi kapitányáról még nem született döntés, a tárgyalások jelenleg is zajlanak.

"Az MKSZ elnöksége az egyeztetések lezárultát követően hozhatja meg döntését, addig a jelöltek nevét nem kívánjuk nyilvánosságra hozni, illetve az esetleges sajtóértesüléseket sem szeretnénk kommentálni. A döntést követően értesítjük a médiát és a nyilvánosságot" - áll a levélben.

A korábbi kapitány, Mocsai Lajos augusztus 31-én távozott posztjáról, és a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként folytatja, emellett rektora lehet az újra önálló Testnevelési Egyetemnek.

A 46 esztendős Dushebaevet (korábbi írásmód szerint Dusebajev) 2017 nyaráig szerződés köti a Kielcéhez. (A lengyel klub szombaton a Bajnokok Ligájában a MOL-Pick Szegedet fogadja.) Amennyiben sikerül vele megállapodni, ő lesz az első külföldi kapitánya a férfi válogatottnak.

Dushebaev visszavonulását követően a Ciudad Real, majd jogutódja, az Atlético Madrid vezetőedzője volt, míg idén januárban a Kielcéhez szerződött. Ő az egyetlen, aki játékosként és edzőként is nyert férfi BL-t. Dushebaev játékosként a Santanderrel, trénerként a Ciudad Reallal győzött.

A férfi válogatott lemaradt a jövő januári, katari világbajnokságról, így a riói olimpiára való kijutásra csak akkor marad esélye, ha sikeresen veszi a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokság selejtezőjét. A kvalifikációs sorozat október 29-én indul, a magyarok Miskolcon fogadják a portugálokat, majd november 2-án Kijevben az ukránok vendégei lesznek. A csoport tagja még Oroszország. A kvartettekből az első két helyezett jut ki az Eb-re, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu