Férfiválogatott: Mocsai egyre távolabb

Szerző: shLétrehozva: 2008. szeptember 30. 10:03
Furcsa gellert kapott a magyar férfi kézilabda-válogatott ügye. A szövetségi kapitányként korábban biztos befutónak hitt Mocsai Lajost elsőre mégsem nevezték ki a posztra – pedig annak egyetlen várományosa volt – másodszorra pedig nagyon úgy néz ki, már nem is ő az esélyes. Sokkal inkább az a két szakember, akik a közelmúltban a férfi és a női válogatott élén álltak. Skaliczki László kicsit kényszerpályán érezve magát állt fel közös megegyezéssel augusztus végén, míg Hajdu János az olimpiai negyedik hely után távozott posztjáról.

Mocsai már volt a férfiválogatott kapitánya, a nyolcvanas években remek eredményeket ért el, 1986-ban vb-ezüstéremig vezette csapatát. Utána sikeres klubedzőként tevékenykedett a Bundesligában, majd a magyar női válogatottat irányította. Ott sem sikertelenül dolgozott: olimpiai – és világbajnoki ezüstérmet szerzett a gárdával, 2000-ben Romániában pedig Eb-t nyert. Közben a TF elismert szakmai vezetőjének számított, és tett egy kis kitérőt a Vasas női csapatához, majd elvállalta a szakmailag lényegesen nagyobb presztízst jelentő veszprémi férficsapat irányítását.

 

Vezetésével az MKB visszaült a sportág honi trónjára – visszahódította a nagy rivális Szegedtől a bajnoki címet –, ráadásul a nemzetközi kupában is sikert arattak, megnyerték a KEK-et.

 

Mocsai a veszprémi háttérrel maga mögött, ilyen múlttal biztos befutónak tűnt a férfiválogatott szövetségi kapitányként. Annál is inkább, mert nem is volt vetélytársa. No de kit lehet potenciálisan egy mérlege tenni egy ilyen fajsúlyos riválissal szemben?

 

Első körben azonban csak Imre Vilmos lett kinevezve Hajdu János megüresedett posztjára. A férfiválogatott viszont kapitány nélkül maradt. Már akkor sejteni lehetett: mégsem lesz sima ügy Mocsai Lajos kinevezése.

 

Ez utóbb olyannyira bebizonyosodott mára már az lenne a meglepő, ha a veszprémi klubedző párhuzamosan megkapná a válogatott kispadját is.

 

A döntést befolyásolja, hogy Veszprémben nem partnerek egy olyan felálláshoz, hogy Mocsai a klubcsapat mellett a válogatottat is irányítsa, közben pedig továbbra is tanítson a TF-n, illetve mostantól a Veszprémben, ahol a szakember megpályázta a Pannon Egyetem tanszékvezetői állását. Erről október végén születik majd döntés,. a posztra két pályázat érkezett, Mocsai mellett a feladatot immár nyolc éve ellátó Bácskai Sándor adta le erre vonatkozó elképzeléseit.

 

De ha nem Mocsai, akkor ki? Felmerülhet Skaliczki László, a volt kapitány, illetve Hajdu Jánosnak a neve is. Utóbbit éppen előbbi váltotta a kispadon, méghozzá egy kifejezetten sikertelen periódus után: egy-egy olimpiai, illetve világbajnoki, valamint két Eb-szereplés úszott el akkor férfivonalon a válogatottnak.

 

Kovács Péter neve fogalom a sportágban, a szakember akkoriban elsőszámú befutónak látszott, de végül Skaliczkit választották meg. A török női válogatott szövetségi kapitánya jelen állás szerint most is versenyt fut az újkígyósi szakemberrel.

 

Felmerült még a volt veszprémi sikerpáros, Éles József és Sótonyi László párban történő kinevezése is, de a közelmúlt két kiválósága még az edzői szakma elején jár, márpedig a nemzeti csapat irányítása komoly felelősséggel jár – bár Mocsai Lajos is igen fiatalon kezdte –, illetve mindketten élő klubszerződéssel bírnak. Éles Temesváron az élvonalbeli férficsapat, Sótonyi Székesfehérváron a szintén első osztályú női együttes trénere.

 

A férfiválogatott júniusban kiharcolta a vb-szereplés jogát, így ott lehet a 2009-as horvátországi tornán, viszont október 29-től már Eb-selejtezőkön kell szerepelnie.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu