Győzelemmel tért vissza Hajdu János

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 29. 18:32
A magyar férfi kézilabda-válogatott győzelemmel mutatkozott be az Európa-bajnoki selejtezőben, miután Komotiniben biztosan, hat góllal verte a házigazdákat. Hajdu János szövetségi kapitánynak amilyen rosszul végződött előző kapitánykodása a férfiválogatott élén, olyan szépen és megnyugtatón indult ezúttal.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, SELEJTEZŐ, 4. CSOPORT, 1. FORDULÓ:
GÖRÖGORSZÁG – MAGYARORSZÁG 21-27 (9-16)
Komotini, 2000 néző, vezette: Tomo Vodopivec, Robert Krasna (mindketten szlovének)
MAGYARORSZÁG: Fazekas - Iváncsik T., Nagy L., Herbert, Gál, Ilyés, Iváncsik G. Cserék: Mocsai, Császár, Putics, Zubai. Szövetségi kapitány: Hajdu János
Gólszerzők: Halkidisz 6, Alvanosz 5, Balomenosz 2, Papadopulosz 2, Karipidisz, Zaravinsz, Zarabinasz, Szamarasz, Szanitisz, Kocifasz, ill. Iváncsik G. 7 (5), Iváncsik T. 6, Nagy L. 5, Császár 3, Ilyés 2, Gál 2, Putics, Mocsai.
Hétméteresek: 0/2, ill. 5/5
Kiállítások: 12, ill. 14 perc
Piros lap: Riganasz (51.), ill. Herbert (56.)

Biztosan álltunk a lábunkon a mérkőzés elején és rendre jól használtuk ki a helyzeteinket a sematikus és a nemzetközi szinthez képest igen lassú házigazdák ellen.

 

Sajnos, a folytatásban sikerült kissé lelassulunk és felvennünk a házigazdák ütemtelen ütemét, így gyakran előfordult, hogy két-háromgólos vezetésünk után ellenfelünknek sikerült felzárkóznia minimális hátrányra. A vezetés azonban végig nálunk maradt: elsősorban Iváncsik Tamás és Császár Gábor gyorsaságának és helyzetfelismerésének köszönhetően kerültünk helyzetbe.

 

Fertályóra telt el a találkozóból, a házigazdák máris időt kértek. Tették ezt okkal: támadásban tanácstalanok voltak – még emberelőnyben is –, miközben védekezésben nem igen tudták tartani a lépést az összeszokott, egymást jól érző középső embereinkkel, valamint gyors szélsőinkkel.

 

Az időkérés után nem sokkal Ilyés Ferenc fogásért jogos, Iváncsik Gergő azonban véleményes kiállítást kapott, szélsőnk lábbal ért a labdához. Fazekas azonban bravúrral védett kettős hátrányban egy szélsőziccert, amire nagy szükségünk volt. Sőt, Nagy László majdnem a szélről átlövésből szerzett gólt, remek mozdulat volt.

 

Kapott gól nélkül zártuk a kettős hátrányt, ami elismerésre méltó, még akkor is, ha nem egy nemzetközi szinten jegyzett csapat állt velünk szemben.

 

Ez a házigazdák számára kellemetlen intermezzo olyannyira megzavarta riválisunkat, hogy sikerült jelentős előnyre szert tennünk. Pedig tényleg nem pörgött a magyar csapat maximális fordulatszámon.

 

Kapunkban Fazekas jól fogott, hatosfalunk kiválóan mozgott együtt, labdaszerzéseinket így gyakran követték gyors és eredményes kontrák. A félidőben hét gól volt a két csapat közötti különbség, ami abszolút mértékben megfelelt a játék képének. Csapatunk legjobbjának a lerohanások után rendre eredményes Iváncsik Tamás bizonyult, aki négy góllal zárta az első etapot.

 

A második felvonás ismét elég iramtalanul indult: hét perc alatt mi két, ellenfelünk egy gólt szerzett. De a folytatásban legalább Nagy László a mérkőzés gólját akasztotta a jobb felsőbe úgy, hogy a labda mindkét kapufát érintette. Ez aztán meghozta a társak kedvét is…

 

Biztos vezetésünk birtokában érkezett Putics Barna is, aki gyakorlatilag első labdaérintéséből jó ütemű átlövésgólt szerzett. Közben Fazekas büntetőt védett, csapatunk így örömkézilabdára váltott, elöl-hátul a sportág alapjaira oktatta a kedvüket akkor már végképp elveszítő görögöket.

 

A méltán legendás spártai király és hadvezér, Leonidasz honfitársainak ilyen fokú elszántsága láttán biztosan forgott párat thermopülai tömegsírjában.

 

A hajrában Iváncsik Tamást ziccerben hátulról csúnyán meglökték, Zubai Szabolcsot beállóból majdnem Föld körüli pályára állították, kezdte elveszíteni önuralmát a görög együttes Érthető, nem ehhez szoktak. Júniusban világbajnoki pótselejtezőn a világ élvonalához tartozó spanyolokat verték egy góllal (32-31), hazai pályán tétmeccset legutóbb a 2004-es olimpián veszítettek. Ezúttal egy kevésbé meghatározó csapat ellen égtek mindezt otthon, igen rendesen.

 

Az utolsó öt perchez érve Herbert megkapta harmadik kétpercesét is – majd piros lapját –, a görögök pedig elkezdték csökkenteni a különbséget.

 

Tehették, mert előnyünk megnyugtató volt, de azért a cserék helyett visszajöttek a kezdők. Iváncsik Gergő volt ebben a félidőben húzóemberünk, aki rendre biztosan értékesítette a büntetőket úgy, hogy közben folyamatosan változtatta a kapu kilövésre váró pontjait.

 

A végére kapunkban Fazekas is elfáradt, illetve társaihoz hasonlóan kiengedett egy kicsit. Azért jegyezzük meg: a védőfal sem azon a színvonalon dolgozott már előtte, mint az első félidőben. De még ez is bőven belefért. Miként az is, hogy a kisebb sérüléssel bajlódó Eklemovics Nikola végig a lelátóról nézze társait és sokkal inkább a vasárnapi, horvátok elleni veszprémi összecsapásra készüljön. Mert a selejtező első igazi fokmérője az a korai délutáni ütközet lesz.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu