Piros-fehér-kék mennyország Zágrábban

Szerző: shLétrehozva: 2009. január 27. 21:42
Tovább menetel a férfi kézilabda-világbajnokságon a házigazda horvát válogatott, amely a zágrábi középdöntőben a magyarok és a szlovákok után a franciák ellen is könnyűszerrel gyűjtötte be a győzelemért járó két pontot. Délnyugati szomszédaink nemcsak a pályán, hanem a lelátón is kitettek magukért, fantasztikus hangulatot teremtve az Arena Zagreb nézőterére. A népmese a sérült Ivano Balic nélkül is folytatódik.

A horvátok nagyon tudnak valamit, amit mi, magyarok még csak nem is sejtünk. A harmadik középdöntős játéknapon sem tudtam betelni a csordultig telt Arena Zagreb látványával. Mifelénk élményszámba megy, ha ennyi sportrajongó összecsődül egy helyen.

A futballmeccseken már régen nincs táblás ház, a többi csapatsport pedig létesítmény híján nem vonz ekkora tömeget. Arról nem is beszélve, hogy ez a tizenötezer, piros-fehér-kék mezzel, sállal, zászlóval, kalappal, kereplővel, dudával felszerelt horvát bármit megtenne azért, hogy világbajnoki aranyérmet akasszanak a kedvencek nyakába február elsején, vasárnap.

Ha nálunk valamilyen csoda folytán tizenötezren lennének egy kézilabdameccsen, akkor abból tizenháromezer-ötszázan nem vetemednének többre egy-egy protokolláris tapsikolásnál, és legfeljebb ezerötszázan űznék-hajtanák mindvégig a játékosokat. Itt egészen másról van szó.

SportHirado.hu

 

Zágrábban még az anyák és lányaik is teli torokból üvöltik, hogy „U boj, u boj, za narod svoj!”, vagyis „Harcoljatok, harcoljatok a nemzetért!”. Nemcsak az apák és fiaiak. Egy horvát újságírótól megtudtuk, hogy ez egy XVI. századi horvát dal, annak idején ezzel spannolták fel a katonákat a törökök elleni csatára.

Az „U boj, u boj” kedd este nem a törökök, hanem a franciák elleni ütközetre készítette fel a világbajnoki aranyra áhítozó horvát kézilabdázókat. Az első félidőben 2009 világbajnoka (?) a játék minden elemében felülmúlta 2008 olimpiai bajnokát, 11-7-re vezettek harmincpercnyi játék után a vendéglátók.

A horvátoknál kuna helyett sok-sok gólt tett a közös kasszába Blazenko Lackovic és Igor Vori, ketten hetet vállaltak a tizenegyből az első félidőben. A második játékrész sem a franciákról szólt, negyven perc alatt mindössze tizet lőttek a pekingi bajnokok.

A vége 22-19 lett a horvátoknak, a népmese tehát tovább folytatódik. Pedig a vébé kirakatemberét, a házigazdák vezérét, Ivano Balicot sérülése miatt nem is nevezte erre a találkozóra Lino Cervar szövetségi kapitány.

 

 

 

 

 

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu