Remek magyar bravúr Horvátország ellen

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 2. 15:11
A Hajdu János szövetségi kapitány által irányított magyar férfi kézilabda-válogatott Veszprémben a félidőben még egygólos hátrányban volt, de végül két találattal többet szerzett a horvát nemzeti együttesnél, így második győzelmét is megszerezte az Eb-selejtezős sorozatban.

Fotó: Sporthiradó Veszprém
EB-SELEJTEZŐ, FÉRFIAK, 4. CSOPORT, 2. FORDULÓ:
MAGYARORSZÁG – HORVÁTORSZÁG 30–28 (15-16)
Veszprém Sportaréna, 6500 néző, vezette: Bernd Ullrich, Frank Lemme (németek)
MAGYARORSZÁG: Puljezevics – Iváncsik G. 1, Ilyés 1, NAGY L. 5, Herbert, GÁL 9, Iváncsik T. Csere: Fazekas (kapus), Eklemovics 3, Mocsai, CSÁSZÁR 7 (1), Törő 1, Putics 3. Szövetségi kapitány: Hajdu János
HORVÁTORSZÁG: Alilovic – STRLEK 4, Valcic 2, Duvnjak 2, Vori 4, Metlicic 1, Horvat 3 (2). Csere: Anusic, Vukovic 2, Buntic 2, ZRNIC 8 (6), Sprem Szövetségi kapitány: Lino Cervar
Hétméteresek: 2/1, ill. 9/8
Kiállítások: 4, ill. 4 perc

Most, vagy majd máskor. Ez lehetett a mottója a magyarok horvátok elleni találkozójának. Hiszen amíg a mieink méltó partnerei a világ bármely nemzeti együttesének, legyenek akár tagjai a közvetlen élvonalnak, a horvátok éppen abba az elitbe tartoznak, méghozzá évek óta folyamatosan.

Hogy csak az elmúlt három világversenyt említsük, mindenhol előttünk végeztek. A 2007-es vb-n mi a kilencedik, ők az ötödik helyen zártak. Az idei Eb-n nekünk a nyolcadik jutott, ők döntőt játszhattak. Pekingbe, az olimpiára mi ki sem jutottunk, miközben a horvátok a negyedikek lettek.

Nem is olyan régen sportági csúcsra is értek olimpián és vb-n is. Bennünket pedig a 2004-es olimpia elődöntőjében, illetve a 2007-es vb középdöntőjében is legyőztek.

A hétközi, első fordulót mindkét gárda biztosan vette: a mieink Görögországban nyertek, ellenfelünk Zágrábban gázolta le a finneket. A csoport a két favoritja között a papírforma egyértelműen a vendégek mellett szólt, viszont a hiányzók veretes névsora miatt bizony elérhető lett számunkra a győzelem.

Kicsit felforgatott ellenfelünkkel szemben ugyanis Hajdu kapitány olyan csapatot küldhetett a pályára, amely gyakorlatilag hosszú évek óta együtt játszik, időközben nem vesztett lendületéből, viszont nem kevés nemzetközi rutinnal vérteződött fel.

Az olimpiai-, világbajnoki, illetve BL-döntőn is közreműködő, rutinos német bírópáros fújta a sípot a Veszprém Sportaréna első válogatott összecsapásán.

 

Szélről, átlövésből, betörésből, de különösen beállóból voltak veszélyesek a mérkőzés elején a fordulatot maximálisra felpörgető vendégek. Ennek köszönhetően előnyt szereztek, amelyet biztosan meg is tartottak.

 

A magyar csapat támadásban ugyancsak remekelt, főként Nagy László és Gál Gyula rutinja ért sokat, amely gólokban is megmutatkozott. Sajnos védekezésben nem igazán találtuk a horvátok ellenszerét. Érkezett a kapuban kezdő Puljezevics Nenad helyett Fazekas Nándor, de sokszor ő sem találkozott a labdával. Tegyük hozzá: a fal sem segítette őket.

A horvátok rendre a kissé statikus Gál helyén törtek be és cseleztek, vagy éppen hozták helyzetbe a beállósukat, tervük be is jött. Szegény embert az ág is húzta: Eklemovics Nikola bokája egy szerencsétlen mozdulat után kifordult, már nem is térhetett vissza.

A 23. percben 14-11-es horvát vezetésnél Hajdu mester időt és rendezettebb védekezést kért, hogy ellenfelünket több mozgással kinti átlövésekre kényszerítsük.

A kapitány elképzelése bejött: a félidő előtt kiegyenlítettünk ugyan, szünetben a hátrányunk mégis egy gól maradt.

A második félidőben a magyar védekezés méltó ellenfele lett a horvát támadásoknak, ettől függetlenül hiába tartottuk a lépést és egyenlítettünk is többször, a vezetés a vendégeknél maradt. Egészen a 47. percig.

Akkor a remek lövőformát mutató Császár Gábor vette végképp a vállára a magyar csapatot, földről elengedett lövéseivel tönkre zúzta a védekezési formációt gyakran váltó horvát védelmet. Méltó partnere volt a vállalkozó kedvű Putics Barna, valamint a ’48-ból nem engedő Gál.

A magyar kapuban Puljezevics is egyre jobb statisztikát ért el, így történhetett, hogy a horvátok közül a második félidőben csak hárman szereztek gólt. Közülük is a prímet vivő Vedran Zrnic büntetőkből volt eredményes.

A lendületbe jött magyar csapat a folytatásban már kétgólos előnyre is szert tett, amelyet rutinosan őrzött a találkozó végéig.

EDZŐSZEMMEL:
Hajdu János: A védekezés volt a kulcs. Tizenöt percig csak üldöztük a labdát és a horvátokat, utána már lefüleltük a lövőszándékot is. Támadásaink viszont végig rendben voltak. Eklemovics kiválása egy kis gondot okozott nekünk, de a helyére érkező, a feladatát átvállaló Császár és Putics is remekül helytállt. Ezzel a mai győzelemmel 75 százalékban már két mérkőzés után biztosítottuk helyünket az Eb-n. A finnek elleni kinti meccsen nehéz győzelemre számítok, az itthonit megoldjuk. Hat-nyolc ponttal menetünk így el a januári, horvátországi vb-re, amely tartást és önbizalmat adhat, amellyel vissza tudunk jutni az élvonalba, a nyolc közé.
Lino Cervar: Jól játszottunk, de a magyarok nálunk is jobb teljesítményt nyújtottak, így fölénk kerekedtek. Jól kezdtünk, az első félidőben támadásban és védekezésben is kiválóan teljesítettük. A végjátékban védekezésben bemutatott hibánk azonban megbosszulták magukat, nem értünk oda a magyar lövőjátékosokra.
Gál Gyula, a mezőny legjobb és legeredményesebb játékosa: A csapat remek teljesítménye nélkül nem sokra jutottam volna. Remélem, hogy lendületes, fiatalos csapatunk ezt a formát tudja majd bemutatni a vb-n is.
HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu