Zsiga ingyen lett montenegrói kapitány

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 3. 19:10
Zsiga Gyula lett a montenegrói női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A Buducsnoszt Podgoricát irányító szakember nem írt alá szerződést, valószínűleg később sem fog. Ingyen vállalta el a munkát, ez ott afféle társadalmi megbízatás. A nemzeti csapat alapját az a tizenegy-tizenkét játékos képezi, akikkel klubedzőként nap mint nap együtt dolgozik. A cél a világbajnoki részvétel, az olimpia még odébb van. A SportHirado.hu-nak adott interjújában a tréner előrevetítette, a délszláv államban a régi jugoszláv és a magyar kézilabdaiskola hagyományait ötvözné.

 

- Először is gratulálok a kapitányi kinevezéshez!

 

- Köszönöm szépen.

- Meddig szól a szerződés?

- Nem tudom. Kérdés, van-e egyáltalán szerződés. A szakvezetői poszt itt afféle társadalmi megbízatás.

- Azaz ingyen vállalta el?

- Igen. Fizetés nincs, prémiumról lehet szó, de ahhoz produkálni is kell valamit. Ha jönnek az eredmények, a honorárium sem marad el.

- De mégis meddig?

- Ami biztos, kétéves szerződés köt a Buducsnoszt Podgoricához. Klubedzői teendőmmel párhuzamosan látom el a szövetségi kapitányi feladataimat.

- Váratlanul érte a felkérés?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy meglepődtem. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hiszen a válogatott a Podgoricára épül, tizenegy-tizenkét játékosom stabil tagja a nemzeti csapatnak is.

- Mikor keresték meg először?

- Körülbelül egy hónapja beszéltem először a szövetség koordinátorával, Nikola Petroviccsal. Vele egyeztettem eddig, ezután várhatóan az utódjával leszek napi kapcsolatban, Petrovics ugyanis csütörtökön lemondott. A koordinátor olyan szerepet tölt be, mint nálunk a szakmai igazgató.

- A szövetségi kapitányi megbízatás a szakma csúcsa. Gondolta volna, hogy előbb kérik fel külföldön, mint idehaza?

- Őszintén? Nem! Meg sem fordult ez a lehetőség a fejemben, hiszen otthon vállaltam munkát, a külföldi klubvezetői megkereséseket rendre visszautasítottam. Persze azzal, hogy igent mondtam a podgoricai vezetőség hívó szavára, fordult a kocka, így már más volt a helyzet.

- Montenegró 2006 júniusában vált függetlenné, női kézilabda-válogatottja komoly játékerőt képvisel, de világversenyen még nem járt. Mikor törhet meg a jég?

- Mikor? Most! Jó lenne kijutni a világbajnokságra. Ehhez persze első lépésként sikerrel kell megvívnunk a novemberi vb-előselejtezőt. Hat csapatból csak egy jut tovább, mellettünk szól, hogy az összes meccset Podgoricán rendezik.

- Szlovénia, Bulgária, Finnország, Olaszország és Azerbajdzsán lesznek az ellenfelek. Esélyek?

- Első ránézésre két válogatott emelkedik ki a mezőnyből, a montenegrói és a szlovén. Bár a bolgárokat sem írhatjuk le, annak idején a magyar válogatott dolgát is alaposan megnehezítették egy Európa bajnoki-selejtezőn.

- 2012-ben lesz egy olimpia Londonban...

- Ennyire azért ne szaladjunk előre. A Buducsnoszthoz kétéves kontraktus köt, még ott sem tervezek négy esztendőre, nemhogy a válogatottnál. De annyi biztos, az itteni emberek ki vannak éhezve a sikerre, imádják a kézilabdát.

- 2007 novemberében Dabason és Kiskunfélegyházán láttam testközelből a montenegróiakat, amikor a vb-re készülő magyarokkal játszottak felkészülési mérkőzéseket. Egyértelműen úgy tűnt, támadójátékuk hatékonysága Bojana Popovics napi formáján áll, vagy bukik…

- Jogos az észrevétel. Bojana Popovics egy világklasszis, Marija Jovanovics is az lehet. A montenegrói kézilabdaiskola kitermel egy-egy nagy egyéniséget, és köréjük rendezi be az összes többi játékost. Szakítok a hagyományokkal, nálam az egyéniségek kiemelése helyett előtérbe kerül a csapatjáték. Korábbi együtteseimnél is ez vezetett eredményre. A régi jugoszláv és a magyar iskolát szeretném ötvözni. Nagyra tartják, tisztelik a magyar kézilabdát Montenegróban.

- Az egyike annak a három magyar edzőnek, aki nyert már Bajnokok Ligáját. A Dunaferrel elért 1999-es sikert megismételheti a Buducsnoszt Podgoricával?

- Nagyon jó lenne, de ez azért nagyon messze van. Az mindenesetre biztató, hogy a Regionális Ligát ötből öt győzelemmel vezetjük, megvertük többek között a Podravkát, a Hypót és a Ljubljanát is.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu