Janics Natasa visszatér nevelőedzőjéhez

Szerző: shLétrehozva: 2008. október 16. 08:22
A londoni olimpiáig Kovács László készíti fel a háromszoros olimpiai bajnok szegedi kajakost, Janics Natasát. A 61 éves szakember számára nem ismeretlen a Bácskapalánkán született klasszis: az édesapjával együtt a nevelőedzője volt.

 

"A Démász-Szeged VE igazgatója, Petrovics Kálmán és Janics Natasa is felhívott, hogy vállalnám-e Natasa felkészítését a következő olimpiai ciklusban. Natasát születése óta ismerem, az édesapjával együtt a nevelőedzője voltam. Nem sokat töprengtem a válaszon, mert a világ egyik legjobb női kajakosának felkészítése óriási megtiszteltetés és hatalmas kihívás számomra" – mondta el Kovács László.

A kajakos berkekben „Kokszi" néven ismert tréner szerint az első és egyben legfontosabb feladat, hogy Natasa nyugodt körülmények között kezdhesse el a felkészülést a jövő évi erőpróbákra:

"Natasa fantasztikus tehetséget örökölt az édesapjától. Ha békén hagyják, csodákra képes. A célunk természetesen az, hogy egyesben újra a csúcsra jusson – jelentette ki a régi-új tréner.

Janics az elmúlt másfél évben Vécsi Viktor irányításával tréningezett. A fiatal szakember ­– a szintén szegedi kenust, Vajda Attilát is ő készítette fel Pekingre – örömmel fogadta Kovács László „felbukkanását".

"A dolgok szép lassan a helyükre kerülnek – mondta Vécsi. – Örülök, hogy olyan kolléga érkezik, aki minden tekintetben segíteni tudja Natasa fejlődését ­."

Janics Natasa a következőket mondta első benyomásairól. "Az első edzésen már túl is vagyunk. Összesen 24 km-t eveztem, és mondhatom, igazán jólesett a mozgás" – jelentette ki a háromszoros olimpiai bajnok.


KOVÁCS LÁSZLÓ NÉVJEGYE
Kovács László 1947. március 18-án született Szegeden. Versenyzői pályafutását 1963-ban a SZEAC színeiben kezdte, nyolc évig volt tagja a felnőtt válogatottnak. Az 1968-as mexikóvárosi játékok előtt a bő olimpiai keretbe is bekerült, Mészáros Györggyel párban ezer méteren megnyerte az első válogatót, ám édesapja halála miatt a nagy álom, az olimpiai szereplés nem válhatott valóra.
Edzőként a hetvenes évek eleje óta tevékenykedik, a korábbi kiváló szegedi kajakosok közül – többek között – Csapó Géza, Svidró József, Petrovics Kálmán és Kajner Gyula trénere is volt. A nyolcvanas években Milan Janics mestere lett, az együtt eltöltött időszak alatt tanítványa vb-aranyakat és Los Angelesben olimpiai ezüstérmet nyert.
A szöuli olimpián az öt érmet szerzett bolgár válogatott szaktanácsadójaként dolgozott, nyolc évvel később Atlantában már szövetségi kapitányi tisztségben ügyködött a bolgárok sikereiért. Ezt követően a horvát nemzeti csapat mellett vállalt munkát, később három éven át irányította az olimpiai hatodik helyezett szlovén Spela Ponomaenko felkészülését. Az elmúlt másfél évben a szerb válogatott szaktanácsadója volt.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu