Norvég kapitány a kéziválogatott élén!

Szerző: shLétrehozva: 2011. augusztus 30. 14:36
Karl Erik Böhn lesz a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya - jelentette Vetési Iván, a sportági szövetség első embere a keddi elnökségi ülést követő sajtótájékoztatón. A 46 esztendős norvég szakember szerződése a 2016-os riói ötkarikás játékok végéig szól, de közben lesznek úgynevezett mérési pontok, azaz nem mindegy, hogy a köztes világversenyeken miképp szerepel irányításával a hölgykoszorú.

 

A korábbi kapitány, Mátéfi Eszter júniusban, a németek elleni világbajnoki selejtezős párharc elvesztését követően távozott a posztjáról, miután a kettős vereséggel történt fájdalmas búcsúval eldőlt, a nemzeti csapat nem csak a brazíliai vb-t, hanem feltehetőleg a londoni olimpiát is kihagyja.

A keddi elnökség ülés előtt három név szerepelt a kalapban: Kovács Péteré, Hajdu Jánosé, illetve a norvég Karl Erik Böhné. A választás utóbbira esett. A Larvik korábbi edzőjének, a Győrben játszó Heidi Löke párjának kinevezése történelmi tett, hiszen külföldi edző még nem állt a kéziválogatott élén.

A 46 éves szakember megbízatása a 2016 olimpia végéig szól, de közben lesznek úgynevezett mérési pontok, azaz egyáltalán nem mindegy, hogy a köztes versenyeken miképp szerepel a csapat. Amennyiben kudarcot vall, a hivatalos megfogalmazás szerint felülvizsgálják a norvég szerződését...

Vetési Iván elnök elmondta, több napirendi pont szerepelt az új elnökség első rendes ülésén, ezek közül az egyik, talán legfontosabb az volt, hogy az elbukott világbajnoki selejtező után a plénum megtalálja azt a szakvezetőt, aki majd visszavezeti az elitbe a hölgykoszorút, majd a jobbján ülő Karl Erik Böhnre nézett, és bejelentette, hogy a norvég trénerre vár a feladat, hogy mindezt megvalósítsa.

A szövetség vezetője megjegyezte, a döntés nem a magyar edzők kritikája, és újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy a norvég semmivel sem kerül többe, mint a honi kollégák. Különben is Böhn nem a pénz miatt vállalta a feladatot - tette hozzá -, inkább a kihívás izgatja, de az nagyon. Vetési kiemelte, nem kell attól tartani, hogy Löke esetleges klubváltása esetén, Böhn is tovább áll, s kapitány nélkül marad a hajó...

Kézilabda.hu
Karl Erik Böhn (balra) és Vetési Iván célja: egy sikeres női válogatott Fotó: Kézilabda.hu


Az új kapitány magyarul köszöntötte a sajtótájékoztatón megjelenteket ("Jó napot!), majd elmondta, Löke élettársaként már hat hete Magyaroszágon, Győrben van, de egyelőre eredménytelenül birkózik a nyelvünkkel, viszont megígérte, hogy megtanul magyarul. A jelenleg fennálló nyelvi nehézségek okán is Böhn Siti Beát nézte ki segítőjének, miután a korábbi kiváló irányító dánul és angolul is jól beszél.

Böhn - aki játékosként szerepelt hazája válogatottjában, másod-, illetve vezetőedzőként pedig kilencszeres norvég bajnok, és nyolcszoros norvég kupagyőztes - székfoglalójában megjegyezte, hogy hatalmas lehetőségnek tatja a magyar női válogatott irányítását, hálás az elnökségnek, hogy ő kapta a megbízatást, s kijelentette: szövetségi kapitányként szeretné ötvözni a sikeres norvég stílust a magyarral.

Ebből még valami jó is kisülhet...

Az új kapitány október 19-én, az Azerbajdzsán elleni Eb-elejtezőn mutatkozik be.

AZ EDDIGI KAPITÁNYOK A NŐI VÁLOGATOTT ÉLÉN:
nagypályán:
1928-34: Karsai József
1935-36: Sass István
1937-45: Cséfay Sándor
1948-49: Schäffer Gusztáv
1950-51: Várady Andor
1951-56: Mérai Ferenc
1957-59: Réti Zoltán
1959: Mérai Ferenc
kispályán:
1956-78: Török Bódog
1979-80: Lele Mihály
1980-85: Csík János
1986-87: Barabás Zsolt
1988-89: Szabó István
1990-96: Laurencz László
1997: Csík János
1998: Németh András és Zsiga Gyula
1998-2004: Mocsai Lajos
2004: Kiss Szilárd
2005-08: Németh András
2008: Hajdu János
2008-09: Imre Vilmos
2009-2011: Mátéfi Eszter
HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu