A kézivébé itthonról: Eklemovics Nikola

Szerző: shLétrehozva: 2011. január 27. 18:06
Laluska Balázs, Vadkerti Attila és az NB I-es edzők után sorozatunk folytatásaként a világbajnokságot vállsérülése miatt kihagyó Eklemovics Nikolát kérdeztük a svédországi kézilabda-világbajnokságról, a magyar válogatott eddigi teljesítményéről és klubcsapata, a Veszprém tavaszi feladatairól. A kiváló irányító egyébként francia-spanyol összecsapást vár a vébé döntőjében. A középdöntő során a magyar férfi kézilabda-válogatott három mérkőzésen lépett pályára, erről kérdeztük a veszprémiek irányítóját.


- Az első mérkőzésen az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok franciákkal mérkőztünk.

- A világbajnokság legerősebb csapata a francia válogatott, ezt bizonyították az elmúlt években is. Most sem lettek gyengébbek, noha egy-két játékos kicserélődött tavaly óta. A magyarok az első 20 percben jól tartották magukat, de 10-10-nél a francia kapitány kapust cserélt és az Omeyer helyett beálló Karaboue megbabonázta a fiúkat. Több, mint 50 %-os hatékonysággal védett, míg a lövők is pontosabban céloztak, Karabatic és Accambray, a Montpellier két gólgyárosa 13-szor talált be a magyar kapuba. Ha a fiúk a második félidőben nagyobb ellenállást tudnak tanúsítani, akkor nem kaptunk volna ki 37-24-re. Lehet, hogy bennük volt, hogy a gallokat úgysem tudjuk megverni, ezért alakult ki ez a nagyarányú vereség. Persze hozzá kell tennem, hogy a franciák védekezése az egyik legjobb a világon, magasak, erősek, nem sok helyet hagynak az ellenfél lövőinek. Ha ellőnek mellettük, akkor még mindig ott vannak a hálóőrök, akik közül bárki képes extrát nyújtani.

- Ezután a vereség után egy nap szünet következett, majd jöttek a németek.

- A 2007-es világbajnok német válogatott az elmúlt években sokat változott, de a bajnokságuk a sok külföldi miatt még mindig a legerősebb. Most valami nem stimmelt náluk, mert nem voltak úgy összeszokva, ahogy mindenki várta. Megverték az izlandiakat, de kikaptak a norvégoktól és a magyaroktól is. A fiúk nagyon jól játszottak, adott egy biztonságot Fazekas Nándi a kapuban, aki a lövések felét hárította. Támadásban sokat jelentett Carlos Pérez játéka is, aki még mindig a világ egyik legjobbja a balátlövő poszton. A mérkőzésen igaz hogy csak öt gólt lőtt, de csinálta a helyet a többieknek. A fiatalabbak is nagyon akartak bizonyítani és ez sikerült is egy szép győzelemmel. A védekezés nagyon hatékony volt, hiszen csak 25 gólt kaptunk és a végén Iváncsik Tomi labdaszerzése a visszarendeződés közben nagyon jókor jött.

- A csoport utolsó mérkőzésén a Sterbik Árpival felálló spanyolokkal játszottunk.

- Most azon gondolkodom, hogy miért van ez? Minden csapatnál van egy hullámvölgy, ami nekünk a franciák ellen volt. Majd jött a németek elleni győzelem, ami feldobta a csapatot, ezek után nyernünk kellett volna. Lehet, hogy itt Magyarországon az emberek sokat adnak a pszichés tényezőkre, hogy ki az ellenfél, milyen jó csapat és ezért nem tudnak a nehéz ellenfelek ellen jobban játszani? Nem tudom. Szerintem mindegy ki az ellenfél, le akarom győzni és mindent megpróbálok, hogy ez sikerüljön. Az első játékrész végén sikerült kiegyenlíteni, de a fordulás után leragadtunk, elmentek tőlünk a spanyolok. A második félidő végére feljött a válogatott 25-23-ra, de akkor meg mindenki gólt akart lőni, sokat hibáztunk. Persze nem szégyen kikapni a spanyoloktól, hiszen az egyik legjobb válogatott a világon, a saját bajnokságuk is nagyon erős, minden játékosuk otthon játszik.

- Az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételért a lengyelekkel játszunk a hetedik helyért. Mi várható?


- Ha a kapusaink és a védelmünk úgy szerepel, mint a németek ellen, akkor van esélyünk. Támadásban türelmesen kell játszanunk. A lengyelek hatosfalat szoktak védekezni, ami nekünk jobban kedvez, mint a spanyolok által játszott öt egyes, vagy 3-2-1-es védekezés. Én most esélyesebbnek látom a magyar válogatottat és nagyon szurkolok nekik.

- Ki játssza a világbajnokság döntőjét?

- Szerintem francia-spanyol döntő lesz, mindkét válogatott jobb az északiaknál, közülük kerül ki a világbajnok. Óriási döntő lesz vasárnap délután.

- Csoknyai István vezetésével az itthon maradottakkal edz, milyenek a tréningek?

- Naponta kétszer edzünk, ez most az utolsó három hétben elég kemény. Az ifjúsági csapat játékosai is velünk vannak, mert elég kevesen lennénk nélkülük. Sok fizikai munkát végzünk, hogyha a többiek hazatérnek könnyebben készüljünk a február 5-i Fradi elleni hazai bajnoki mérkőzésre. A bajnoki meccsekkel pedig a tavaszi Bajnokok Ligája-összecsapásokra készülünk.

- A tavaszi BL-menetelés a szlovák Tatran Presovval kezdődik.


- Február 19-én jönnek hozzánk a nemzetközi kupában, majd megyünk a dán Koldinghoz és a csoportkör végén a Montpellier-nél zárunk március 6-án. Remélem, hogy csoportelsőként tudunk továbbmenni és a sorsolásnál nem a legnehezebb csapatot húzzuk ki magunknak. Csapatunk bárhol játszik, mindig tud nyerni akár idegenben, akár itthon lép pályára. Szeretnénk idén bejutni a Final Four-ba, ahová tavaly is volt esélyünk, de a Barcelona megállított bennünket. Idén ez az első számú célunk és ezt meg is akarjuk valósítani!

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu