A norvégoknak laza volt a spanyolcsizma

Szerző: shLétrehozva: 2008. december 14. 17:55
Nem sikerült újabb meglepetést okoznia a spanyol női kézilabda-válogatottnak a Macedóniában zajló Európa-bajnokságon, miután a döntőben egy remek első félidő után a második részben teljesen elkészülve erejével 34-21-es vereséget szenvedett a norvégoktól.

 

NŐI KÉZILABDA EB, DÖNTŐ:

NORVÉGIA – SPANYOLORSZÁG 34-21 (13-12)

Szkopje, 4500 néző. Vezette: Rakityina, Tkacsuk (ukránok)
NORVÉGIA: Haraldsen, Pedersen (kapusok), Blanco 2, Breivang, Frafjord 2, Herrem 1, Kristiansen 1, Johansen 3, Larsen 6, Löke 2, Kr. Lunde 4, Nöstvold 7 (7), Riegelhuth 6, Sulland. Szövetségi kapitány: Marit Breivik.
SPANYOLORSZÁG: Gonzalez, Ciobanu (kapusok), Aguilar 2, Barno, Chavez, Cuadrado 1, Beatriz Fernandez 2, Begona Fernandez 4, Garmedia 2 (2), Koleva 1, Mangue 4 (2), Martin 2, Oncina 2, Pinedo 1. Szövetségi kapitány: Jorge Duenas De Galarza.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 8/7, ill. 4/4.

El Clásicó után Európa-bajnoki döntő. Ennél többet nem is kívánhattak volna maguknak december közepére a spanyol sportbarátok. Szombaton ugyanis nemcsak a Barcelona-Real Madrid meccsre koncentrálhattak a szurkolók, hanem a női kézisek döntőbejutására is.

 

Jorge Duenas tanítványai ugyanis a klasszisokkal felálló, jóval esélyesebb németeket verték ki az elődöntőben, és már ezzel az eredménnyel is túlszárnyalták történetük legjobb Eb-helyezését (8. hely).

 

Vasárnap sem pihentethették a távkapcsolót a szurkolók, hiszen következett a kézilabda kontinenstorna fináléja, ahol az a norvég válogatott volt a spanyolok ellenfele, amely a sportág utóbbi néhány évének elsőszámú csapatává vált. 2006-ban Eb-elsőség, 2007-ben világbajnoki ezüstérem, idén pedig olimpiai arany gazdagította az éremtáblázatukat.

 

A skandinávok úgy indultak harcba Macedóniában, hogy nem volt ott köztük két legjobb játékosuk, Gro Hammerseng és Katja Nyberg, ám ennek ellenére magabiztosan meneteltek a döntőig. A csoportmeccsek során egyszer még az ezúttal fehérben pályára lépő spanyolokkal is megmérkőztek, és egy szoros meccsen 21-21-es döntetlent játszottak.

 

Nem hazudtolták meg magukat a csapatok ezúttal sem, rendkívül szoros volt az első játékrész, amely inkább volt köszönhető a déliek szívósságának és motiváltságának, mint az északiak remeklésének.

 

A gólkirálynői címért a német Grit Jurackkal harcoló Linn Kristin Riegelhuth hamar döntésre vitte a kérdést, 45. és 46. góljával tulajdonképpen magához ragadta ezt az egyéni elismerést. Ám az Európa-bajnoki cím még nem volt meg.

 

Egészen a félidő közepéig nem is tűnt úgy, hogy meglesz a győzelem Marit Breivik csapatának, hiszen már 8-5-re is vezettek a spanyolok, ám ekkor varázsütésre feléledtek a norvégok és egy 5-0-s rohammal jelezték, eszükben sincs feladni a finálét (10-8).

 

A játékrész utolsó perceiben az ibériaiak még feljöttek 12-12-re. Az egyenlítő találatot saját taktikájuknak köszönhették a norvégok, hiszen szokásos módon egy emberhátrányos helyzetben Haraldsen helyett mezőnyjátékos jött fel, ám a labdát elvesztették, Noelia Oncina pedig kihasználta az üres kapus helyzetet.

 

Mintha ki se jöttek volna a második részre Begona Fernandezék… A Kristine Lunde vezette északiak 16-12-re elhúztak, és bár a spanyolok áttértek a kettős emberfogásra, tovább nyomtak a norvégok.

 

Negyedórával a vége előtt Kari Matte Johansen két találata után már kilenc volt a differencia (24-15). Az Armada elveszni látszott. Eladott labdák és pontatlanság jellemezte az átütőerő nélkül szenvedő spanyolokat, akiken az időkérés sem nagyon segített. Heidi Loeke góljával már tizes különbség volt a két fél között.

 

A két ukrán játékvezető esélyt sem adott a délieknek a felzárkózásra, ellenük fújtak a legjelentéktelenebb megmozdulásoknál is, folyamatosan elvették tőlük a labdát. A norvégok pedig gálamérkőzéssé degradálták a finálét. Noestvolt még azt is megengedhette magának, hogy komolytalanul, többször megpörögve maga körül végezzen el egy büntetőt – eredményesen.

 

A skandináv együttes végül 34-21-re győzött, és megszerezte története negyedik kontinensbajnoki címét.

 

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu