Eklemovics Nikola: Jól jött a szünet

Szerző: shLétrehozva: 2009. március 26. 21:20
„Nem szabad csak és kizárólag a védekezésre hagyatkoznunk, a védelmünkben bízni, elöl is meg kell találnunk és ki kell használnunk a lehetőségeinket” - mondta a BL-címvédő spanyol Ciudad Real elleni egyeddöntőre hangolva Eklemovics Nikola, az MKB Veszprém és a magyar férfi kézilabda-válogatott gólerős irányítója.

 

Mocsai Lajos együttese szombaton utazik el a vasárnapi mérkőzésre. A Ciudad Real szerdán egy spanyol bajnokival hangolt a hétvégi derbire – az éllovas 34-25-re győzött a 11. helyezett Torrevieja ellen –, miközben veszprémieknek elmaradt a Dunaferr elleni hazai rangadója. Eklemovics azonban ezt a legkevésbé sem bánta…


- Jól jött most ez a kis szünet, hogy nem volt mérkőzésünk – mondta a kiváló irányító a sporthirado.hu-nak. – Mert edzéseink azért voltak, ráadásul hosszú idő után sérültünk sem volt, eltekintve néhány válogatott hiányzótól. De azért most egy kis csend vett minket körül, nyugodtan tudtunk dolgozni, régen volt erre lehetőségünk, és ez most nagyon ránk fért.


- Mi vár a veszprémi csapatra a félelmetesen erős Ciudad Real otthonában, a kiváló erőkből álló spanyolok ellen?


- Biztos nem sok jó… Én magam azonban nem korlátoznám le a párharcunkat az első mérkőzésre. A továbbjutás két találkozón dől el, két felvonásos, százhúsz perces nagy csatára számítok. Szerintem kell is ennyi, hogy eldőljön: melyikünk a jobb.


- Hol lehet a spanyolok gyenge pontja, ha van nekik egyáltalán, és hol kell kifogni a szelet a vitorlájukból?


- A Ciudad Real kerete kiváló kézilabdásokból áll, képzettek, összeszokottak, mindent tudnak erről a sportágról. Nagyon szeretik gyorsan befejezni a támadásokat, jól és szívesen kontráznak, kedvelik a leindításokat. Erre különösen is oda kell figyelnünk.


- A jól záró védekezés minden csapat és biztató eredmény alapja…


- Valóban, ez így van, de hiba lenne részünkről, ha csak erre összpontosítanánk. Nem szabad csak és kizárólag a védekezésre hagyatkoznunk, a védelmünkben bízni, elöl is meg kell találnunk és ki kell használnunk a lehetőségeinket. Ha tudjuk, hogy támadásban gólképesek vagyunk, akkor hátul kevésbé idegeskedünk, ha gólt kapunk. Nincs annál rosszabb, mint amikor elöl eredménytelen egy csapat, mert akkor idővel kapkodás, idegeskedés lesz hátul is a dologból. Egy olyan jó csapat, mint a Ciudad Real pedig biztos kihasználja ezt.


- Jól belehúztak a negyeddöntő sorsolásakor, pont a címvédő. Melyik csapat szerepelt az Eklemovics Nikola kívánságlistáján?


- Nem volt olyan, a Ciudad Real és a Kielt közül vártam az egyiket, a két csapat nálam is a BL két legfőbb esélyese, szinte egyforma erősek. Tulajdonképpen mindegy volt.

 

sporthirado.hu
Eklemovics játéka és eredményessége meghatározó az MKB Veszprémben Fotó: sporthirado.hu

 

- És az, hogy kint kezdenek és a visszavágót játszhatják Veszprémben?


- Ezen a szinten nem sok különbséget látok ebben sem. Az ősszel a Bajnokok Tornájában hazai pályán, a Veszprém Aréna avató hétvégéjén a döntőben találkozhattunk velük. Kézben volt a mérkőzés és az ellenfél, de a hajrát nagyon elrontottuk. Ők meg képesek voltak idegenben is percek alatt kilenc találatot összehozni úgy, hogy mi alig lőttünk gólt abban a periódusban. Tehát ők idegenben sem jönnek zavarba, ha vezet az ellenfél, tulajdonképpen ugyanarra a teljesítményre képesek, mint hazai pályán. Ezért mondom, szinten mindegy, hol kezdődik a párharc, hiszen az százhúsz percig tart majd.


- Idegenben éppen a Veszprémnek sem megy rosszul: a BL-középdöntőben spanyol és francia ellenfele otthonában is bravúros győzelmet aratott. A Montpellier elleni hazai vereség nem tett rosszat az önbizalmuknak?


- A franciák elleni találkozó előtt már biztos volt a továbbjutásunk, a csoportelsőség volt a tét. Azon a mérkőzésen ott volt elhunyt csapattársunk, Marian Cozma édesapja, míg a lelátón szurkolt a februári támadás során súlyosan megsérült barátunk, Zsarko Sesum. Annak a találkozónak ismét nagyon különleges hangulata volt. Ez a hangulat, valamint a tulajdonképpeni tétnélküliség, illetve egy kicsit az addigra már jelentkező fizikai és pszichés fáradtság bénítólag hatott ránk. Amíg korábban erőt tudtunk meríteni a a csapatot ért tragédiából, ott leblokkoltunk. Kikaptunk, de olyan sokáig nem keseregtünk és nem kerestük a hibákat, a felelősöket, mert a franciáknál szerintem erősebb Szegedet utána a bajnoki rangadón simán vertük.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu