Lövöldözésre ébredtek a magyar kézisek

Szerző: Radványi BenedekLétrehozva: 2012. május 29. 19:32
A magyar férfiválogatott londoni olimpiai szereplése nyomán új sorozatot indított a Kézilabda.hu! Pályára hulló üvegszilánkok, hajnali puskaropogás, álruhás mesterlövészek, bombakeresés a csarnokban, labdák szatyorban és egy többre hivatott magyar válogatott. Kézilabdás emlékek Berlintől Londonig - második rész.

 

Alig telt el 36 év, és 1936 után a müncheni olimpián ismét pattogott a kézilabda – igaz, még csak a férfiaknál, a hölgyek debütálására további négyet várni kellett. A berlini seregszemle óta kispályássá zsugorodó sportág mérkőzésein 16 csapat küzdött, előbb négy csoportban, majd a továbbjutók egy középdöntős kör után játszhattak az érmekért.

A továbbjutók között igen, ám az érmesek között már nem találjuk a magyar válogatottat, amelynek Varga István szerint ott lett volna a helye az elsők között. „Jó csapatunk volt, fenyítettük a világot az olimpia előtt” – mondta megkeresésünkkor első mondatai között a magyar csapat kiválósága, aki később a világválogatottat is megjárta. Ám a lebonyolítási rendszer, miszerint a csoportban a későbbi győztes, Jugoszláviától elszenvedett vereség egyben azt is jelentette, hogy valószínűleg már nem fognak tudni küzdeni a legfényesebb érmekért, nem kedvezett csapatunknak. (Az eredményt továbbvitték a középdöntős csoportba, s ott aztán a románok és az NSZK elleni mérkőzésnek is vereség lett a vége. Holott a jugókat és a románokat is megverték az olimpiát megelőző időszakban.)

Gheorghe Gruia, a müncheni kézilabdatorna gólkirálya Fotó: 2.bp.blogspot.com

Igaz, a lebonyolítást maga Varga István is megkavarta kissé. „Az első, USA elleni mérkőzés 20 perces csúszással kezdődött miattam. A bemelegítés végén fütyült a bíró, jelezve, hogy kezdjük a meccset, de én iszonyú jó erőben érzetem magam, gondoltam, lövök még egy nagy gólt. Ám kicsit túlhelyeztem, a felsőkapufáról felvágódva pont egy világítótestet talált el a labda, s szilánkok öntötték el a pálya egy részét.” Ezen a találkozón Varga 13 gólt dobott (28-15-re nyertek), majd Japánt is megverték 20-12-re, ám a jugoszlávoktól elszenvedett kétgólos vereség csak a csoport második helyét eredményezte.

Varga István visszaemlékezésekor megjegyezte, már önmagában az is hatalmas élmény volt, hogy az olimpiai műsorra visszatérő kézilabdázókat képviselhették, találkozhattak a legjobb sportolókkal, átélhették a megnyitó ünnepség hangulatát, s részesülhettek az olimpiai falu pezsgéséből. Ez utóbbit azonban csak a játékok közepéig élvezhették, mert ekkor elérkezett az, amit a müncheni olimpiával kapcsolatban legtöbbet szoktunk emlegetni: a terrortámadás. „A lövöldözésre ébredtem fel hajnalban, kimentem a teraszra, ahonnan leláttunk arra a helyre, ahol a terrorista időnként megjelent állig felfegyverkezve. Láttuk, ahogy álcaként sportolói melegítőkben megérkeztek a mesterlövészek, bár elég feltűnő volt, hogy húzták a lábukat, ott rejtegették a hosszú távcsöves puskájukat. Minket ráadásul sokkal mélyebben érintett ez az esemény, mert bár történtek ilyenek a világban akkoriban, de itthon olyan rendszer volt, ami igyekezett ezeket eltitkolni, hogy ne zavarják össze a dolgozó népet. Minket az amerikaiak szállása felé tereltek ki az épületből, mondtuk, nekik mi történt, mire az egyik megnyugtatott, s szinte ki is számolta, hogy egy teherautónyi robbanóanyag kellene ahhoz, hogy ebben az épületben kárt tegyenek. Mi meg akkor hallottunk ilyet életünkben először…”

Az ezt megelőző napokban diszkókban buliztak együtt a sportolók, ám a terrortámadás után a mindenki óvatosabb lett, kevésbé mertek barátkozni. Az események miatt egynapos szünet következett, de a másnapra halasztott románok elleni találkozó sem indult zökkenőmentesen. „17 órakor kezdtünk volna, mi erre az időpontra be is melegítettünk, de még a nézők nem voltak bent. Mikor reklamáltunk, hogy lemerevedünk, ha nem vágunk neki, mondták, hogy örüljünk, ha nem repülünk a levegőbe, mert bombát kerestek a teremben. Egy bő óra csúszással játszottuk le a meccset, s akkor már nehezebb volt koncentrálni, kikaptunk 20-14-re, bár normál körülmények között is nehéz lett volna ellenük.”

Balczó András a levegőben, Varga István a dobáló legények között Fotó: mno.hu

Ezután már nemhogy a németekkel szembeni mérkőzés, még a hetedik helyért játszott helyosztó sem sikerült, Svédországtól egy góllal kapott ki az Albrecht Miklós által vezetett magyar csapat. Varga István állítja, ez a teljesítmény messze elmaradt attól, amire képesek lettek volna. „Nem voltunk csapat, nem tudtunk egységes társasággá szerveződni. Az ellenfelek rettegtek tőlünk, s ugyan nem akarom áthárítani a felelősséget, de a szakmai vezetés nagyon alacsony színvonalú volt. Ehhez alázat kell, képzettség, és különböző bánásmód alkalmazása a sztárokkal szemben. Állítom, ha közel olyan menedzsmentünk lett volna, mint a maiaknak, akkor a Jóisten sem menthetett volna meg bennünket az éremtől” – mondta a Debreceni Dózsával számos sikert elért játékos, aki a müncheni olimpián elért 32 találatával a góllövőlista második helyén végzett.

Varga Istvánban – aki manapság az Európai Kézilabda Szövetség nemzetközi ellenőreként tevékenykedik –  egyébként 13 évesen felébredt a vágy, hogy olimpián szerepelhessen. Abonyban, ahol felnőtt, a lelkiismeretesen dolgozó testnevelő tanárok hatására sokan sportolónak álltak (az 1968-ban olimpiai bajnok birkózó, Varga János is itt született például), s nyolcadikos korában nevelője egy, a 20-as, 30-as évek olimpiáiról szóló filmet vetített nekik. Ez fertőzte meg, ennek hatására indult kézilabdás pályafutása, aminek az elején elmondása szerint még szatyorban vitte a labdát, nehogy leejtse. Ahhoz, hogy családja meg tudjon élni, már 15 évesen a téglagyárban dolgozott, s volt hogy éjszakai műszakra beosztva vasárnap reggel hatkor végzett, s hétkor már indult a busz a csapat váci mérkőzésére…

68 évesen is vidáman és büszkén emlékezett vissza saját pályafutására, s a müncheni eseményekre. De hogy mit mondott a ’76-os olimpiáról, az következő részünkből derül ki.

Radványi Benedek

http://olimposztori.blog.nepsport.hu/

https://www.facebook.com/olimposztori

MÜNCHEN 1972, A FÉRFI KÉZILABDATORNA:

Csoportkör:

A csoport: Szovjetunió-Dánia 12-12, Svédország-Lengyelország 13-13, Lengyelország-Dánia 11-18, Svédország-Szovjetunió 11-11, Svédország-Dánia 16-10, Szovjetunió-Lengyelország 17-11. Továbbjutott Svédország és Szovjetunió.

B csoport: NDK-Izland 16-11, Csehszlovákia-Tunézia 25-7, NDK-Tunézia 21-9, Csehszlovákia-Izland 19-19, NDK- Csehszlovákia 14-12, Izland-Tunézia 27-16. Továbbjutott: NDK és Csehszlovákia.

C csoport: Románia-Norvégia 18-14, NSZK-Spanyolország 13-10, Románia- Spanyolország 15-12, NSZK-Norvégia 15-15, Románia-NSZK 13-11, Norvégia-Spanyolország 19-17. Továbbjutott: Románia és NSZK.

D csoport: Jugoszlávia-Japán 20-14, Magyarország-Egyesült Államok 28-15 (magyar góldobók: Varga 13, Marosi 5, Vass S. 4, Simó 4, Kaló 1, Adorján 1), Jugoszlávia-Egyesült Államok 25-25, Magyarország-Japán 20-12 (Varga 6, Marosi 4, Stiller 4, Kaló 2, Simó 2, Vass S. 1, Vass K. 1), Jugoszlávia–Magyarország 18-16 (Varga 5, Kaló 3, Vass S. 3, Stiller 2, Simó 1, Marosi 1, Vass K. 1), Japán-Egyesült Államok 20-16. Továbbjutott: Jugoszlávia és Magyarország.

(A csoportok 3. és 4. helyezettjei alsóházi helyosztókon küzdöttek tovább.)

Középdöntő:

E csoport: Csehszlovákia-Svédország 15-12, Szovjetunió-NDK 11-8, NDK-Svédország 14-11, Csehszlovákia-Szovjetunió 15-12. A csoport végeredménye: 1. Csehszlovákia, 2. NDK, 3. Szovjetunió, 4. Svédország. (A csehszlovákok jobb gólkülönbséggel lettek elsők, holott a csoportban kikaptak az NDK-tól.)

F csoport: Románia-Magyarország 20-14 (Kaló 3, Varga 3, Marosi 2, Vass S. 2, Simó 2, Stiller 1, Harka 1), Jugoszlávia-NSZK 24-15, Jugoszlávia-Románia 14-13, NSZK-Magyarország 17-14 (Stiller 3, Vass K. 3, Varga 2, Marosi 2, Simó 2, Kaló 1, Vass S. 1). A csoport végeredménye: 1. Jugoszlávia, 2. Románia, 3. NSZK, 4. Magyarország.

(A csoportkörben lejátszott mérkőzések számítottak a középdöntőben is. A két csoport első helyezettje játszotta a döntőt, a másodikok a bronzmeccset, és így tovább.)

Helyosztók:

Döntő: Jugoszlávia-Csehszlovákia 21-16

3. helyért: Románia-NDK 19-16

5. helyért: Szovjetunio-NSZK 17-16

7. helyért: Svédország-Magyarország 19-18 (Vass K. 6, Kaló 4, Varga 3, Csík 2, Szabó I. 1, Stiller 1, Simó 1)

Végeredmény:

1. Jugoszlávia, 2. Csehszlovákia, 3. Románia, 4. NDK, 5. Szovjetunió, 6. NSZK, 7. Svédország, 8. Magyarország, 9. Norvégia, 10. Lengyelország, 11. Japán, 12. Izland, 13. Dánia, 14. Egyesült Államok, 15. Spanyolország, 16. Tunézia.

A góllövőlista élmezőnye:

1. Gheorghe Gruia 37 (Románia), 2. Varga István 32 (Magyarország), 3. Dorde Lavrnics 28 (Jugoszlávia)

A magyar csapat névsora: Adorján János, Bartalos Béla, Csík János, Harka László Horváth József, Kaló Sándor, Marosi István, Simó Lajos, Stiller János, Szabó István, Szabó László, Takács Sándor, Varga István, Vass Károly, Vass Sándor. Szövetségi kapitány: Albrecht Miklós

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu