Mocsai Lajost felháborítják a vádak

Szerző: shLétrehozva: 2010. január 8. 15:59
Mocsai Lajos felháborítónak tartja, hogy a magyar sajtó egyes szereplői - külföldi forrásokra hivatkozva - őt hibáztatják, amiért Ivan Pesic, az együttes horvát kapusa felépülését követően nem léphetett pályára a gárdában. Az MKB Veszprém kézilabdacsapatának edzője a SportHirado.hu-nak elmondta, nagyon bántják ezek a híresztelések. A valóság az, hogy a tavaly februárban, Marian Cozma meggyilkolásakor megsérült kézis számára a hazai orvosok nem állítanak ki sportorvosi engedélyt, mivel egyetlen vesével veszélyesnek tartják a játékot.

A korábbi szövetségi kapitány szerint rossz fényt vethet Magyarországra az a sok álinformáció, amelyet a honi sajtó átvett. Főként, mert mindenfajta konkrétumot nélkülöznek azok a hírek, melyek szerint szakmai okok miatt mellőzik Pesicet.

„Rendkívül felelőtlen dolog külföldi sajtóra hivatkozva, az itteni helyzetet elemezve nyilvánosságot adni olyan hamis és abszolút valótlan tényeknek, amelyek esetleg a klubot és az itt dolgozókat rossz fényben tüntetik fel. Ez elindíthat egy olyan hullámot, mintha tisztességtelenül bánnánk az emberekkel, akik emiatt valamilyen hátrányt szenvednének."

Mocsai Lajos lapunknak felvázolta, mely lépcsőfokokon kellett keresztüljutni Pesic felépülésééig. „A sajnálatos események következtében el kellett távolítani Pesic egyik veséjét, amely nem rutinműtét. Ezután megkezdődött a játékos rehabilitációja, szabályozni kellett az elszaladt testsúlyát, fel kellett mérni, hogy milyen terhelést bír el a továbbiakban. Szervezetének először alkalmazkodni kellett az anyagcsere-kiválasztás folyamatában az egy vesével történő élethez és el kellett dőlnie, alkalmas-e arra, hogy versenyszerűen sportoljon."

„A történelemben ismerünk olyan sportolókat, akik egy vesével sportolhattak tovább, de nem a kézilabdában, ahol a test-test elleni érintkezés, vagy kapus esetében a kapufával való ütközés naponta előfordul. Ivan Pesiccsel elkezdtük a normál életre való felkészülést, beállítottuk az anyagcsere-folyamatokat, könnyű fitnessz és wellness edzésmunkát végzett, valamint részt vett a csapatmunkában is. Ebben a munkában láthatólag előrelépett, már könnyített edzéseken a kapuba is beállhatott."

„Ezután jött volna az éles bevetés, amihez nélkülözhetetlen a sportorvosi engedély. Ezt sajnos Magyarországon a veseműtétjére való tekintettel nem kapta meg, mivel az orvosok nem javasolják a vese eltávolítása miatt. Ebben az országban és a kézilabdasportban tehát sajnos nem szerepelhet bajnoki mérkőzésen. Ha Horvátországban az orvosok megengedik és megkockáztatják, akkor lehet, hogy ott pályára léphet, de a felelősséget nekik és a játékosnak is vállalnia kell" - magyarázta a szakember.

Mocsai honlapunknak elmondta, óriási tévedésnek és félreinformálásnak tartja, hogy szakmai okok miatt nem adott lehetőséget a kapusnak. „Felháborító! Engem nagyon bánt, hogy ez a hír megjelent, miközben az én véleményemet nem kérdezték meg a cikk írói, amit elvártam volna. Dr. Sydó Tibort, a csapat orvosát megkeresték, aki szintén megerősítette, hogy nincs Magyarországon olyan orvos, aki vállalja a felelősséget, ha netán valami komplikáció lépne fel Ivannál. Ezért a játékost még a 2009-2010-es bajnoki szezonra sem tudtuk benevezni, hiába szerettük volna. "

Hajnal Csaba, a veszprémi klub ügyvezető elnöke kérdésünkre megerősítette, hogy a játékossal hosszú távon számoltak volna, ám súlyos sérülése miatt a klubnak le kell mondania a légiós szolgálatairól.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu