Vasi Eb-főpróba vár női kéziseinkre

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 17. 15:08
A klubszezon végeztével elkezdi felkészülését a macedóniai Európa-bajnokságra az Imre Vilmos szövetségi kapitány által irányított magyar női kézilabda-válogatott. A csapat a héten Tatán gyakorol, majd a hétvégi Pannon Kupán az osztrák, a horvát és az Eb-rendező macedón válogatottat látja vendégül Szombathelyen. Hétfőn délben a Régi Sipos étteremben megtartott sajtótájékoztatón a kapitány és a játékosok képviseletében jelen lévő Szucsánszki Zita is úgy fogalmazott: a tornát csak a felkészülés egyik, ám annál fontosabb állomásának tekintik.

 

A korábbi hat Pannon Kupán tizenkét csapat fogadta el meghívásunkat, rangos ellenfelekben ezúttal sem lesz hiány, hiszen mindhárom hétvégi riválisunk hozzánk hasonlóan Eb-résztvevő, a macedónok egyenesen a házigazdái a kontinensviadalnak.

 

„Magas színvonalú tornára, jó hangulatra, kiváló meccsekre és izgalmas pillanatokra számítunk – kezdte a sajtótájékoztatón elsőként felszólaló Majorosi Emese, a főtámogató és névadó távközlési cég sajtó és információs igazgatója. – Az olimpia után, az Eb előtt ismét hazai közönség előtt szerepelhet a mostani, megfiatalított női válogatott. Tisztában vagyunk vele, a torna az Eb-re való felkészülést szolgálja, így a csapattól mindenfajta cél megfogalmazásától eltekintve azt várjuk, hogy közönségszórakoztató játékot produkáljon.”

 

A támogató ezúttal is arra számít, hogy táblás ház érdeklődik majd a csapat után. Mindez találkozik a szövetség szakmai elképzelésével is, amely a megpályázott és megnyert 2009-es női junior Eb-rendezésben fontos szerepet szán Szombathelynek.

 

„Szeretnénk, ha az egyik fő helyszín lenne Szombathely, ehhez azonban előbb még a város közgyűlésének kell határozatot hozni a támogatásról – mondta Sinka László főtitkár. – Nagyon fontos, hogy a főtámogatónk változatlanul mellettünk, mögöttünk áll, ennek köszönhetően tudunk a válogatottak számára nyugodt felkészülést és ehhez rangos ellenfeleket biztosítani. A minőségi riválisok a fejlődést szolgálják, de mindez a szakmai vezetőkkel egyeztetve történik. A soros világversenyre való felkészülést szolgálják adott esetben a soros ellenfelek kiválasztása is. Sportdiplomáciai sikernek könyvelem el, hogy a hamarosan Eb-t rendező macedónokat vendégül láthatjuk, miközben a rendezők általában már otthon szokták fogadni ellenfeleiket. De az osztrák csapatot is ki tudom emelni, amely erőteljes fiatalítással bizonyítja, hogy komolyan menedzselik a mostani keretüket. A horvátokról meg legyen elég annyi, hogy szakmai munkájukat az az olimpiai bajnok Zdravko Zovko irányítja, akit aligha kell bemutatni Magyarországon.”

 

„Az eddigi hat tornából ötöt a magyar válogatott nyert meg – mondta Kiss István, a szövetség elnöke. – Ahogy eddig, az eredménynél ezúttal is sokkal fontosabb a felkészülés, amely hasonló színvonalú tornák és ellenfelek nélkül sokkal nehezebb lenne.”

 

„A válogatott hétfőn délután megkezdi a felkészülését az Eb-re – mondta Imre Vilmos szövetségi kapitány –, a héten összesen kilenc edzésünk lesz és persze a három mérkőzésünk. Elsősorban mentálisan kell frissíteni a játékosokat, akik fárasztó őszi szezon után jönnek újra a válogatottba. Számomra öröm és könnyebbség: a játékosok kivéltél nélkül önbizalommal telve érkeznek. Van, akinek az ősze sikerült jól, akad, akinek csak a hajrá. Szombathelyen három jól mérkőzésre van kilátás, amelyre garanciát ad egyrészt csapatunk, másrészt a hétvégi ellenfelek. Riválisainkat lenézni és lebecsülni nem szabad, könnyed győzelmekre senki ne számítson. Mivel a torna elsősorban a felkészülésünket szolgálja, annak egyik fontos állomásaként kezeljük, így ezúttal is inkább a saját játékunkra figyelnünk majd, nem az ellenfelekre.”

 

„Olyan csapatokkal találkozunk majd Szombathelyen, amelyeket meg kell vernünk – nyilatkozta Szucsánszki Zita, aki szintén kiemelte a hétvégi torna fontosságát a közelgő kontinensviadal előtt. – Nyernünk kell a Pannon Kupán: három győzelemmel a hátunk mögött, kellő önbizalommal utazhatunk majd Macedóniába, ahol az első négy közé várom majd a csapatot. És ha már ott vagyunk, miért ne nyerhetnénk? Volt már példa hasonlóra…”

PANNON KUPA-MÚLT:
Az első tornán 2005-ban Székesfehérváron csapatunk Brazíliát, Romániát és Lengyelországot megelőzve végzett az első helyen, egyedül dél-keleti szomszédunkkal játszottunk döntetlent, a másik két riválist legyőztük.
Még abban az évben november végén Ausztriát oda-vissza vertük, majd ugyanezt megtettük a horvátokkal is, így ismét az első helyen végeztünk.
A rákövetkező esztendőben, 2006-ban Budapesten a dél-koreaiakat, az oroszokat és a magyar B csapatot legyőzve lett első a magyar A válogatott.
Novemberben Nyíregyháza-Fehérgyarmat adott otthon a tornának, a mieink a spanyol és a horvát együttest is hat-hat góllal verve lett első.
Tavaly az első tornát augusztusban Győrött, Pápán és Ikrényben rendezték meg, csapatunk Romániát és Lengyelországot legyőzte, de Oroszországtól kikapott és lett második.
2007 októberében Ausztriát, Kínát és Litvániát is nagy különbséggel verték legjobbjaink és foglalták vissza „szokott” első helyüket.

 

A SZOMBATHELYI PANNON KUPA PROGRAMJA:
November 21. (péntek)
  • Macedónia – Horvátország 16:00
  • Magyarország – Ausztria 18:00
November 22. (szombat)
  • Horvátország – Ausztria 15:30
  • Magyarország – Macedónia 17:30
November 23. (vasárnap)
  • Ausztria – Macedónia 10:45
  • Magyarország – Horvátország 12:45

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A PANNON KUPÁRA:
Kapusok: Pálinger Katalin, Herr Orsolya, Pastrovics Melinda
Mezőnyjátékosok: Vérten Orsolya, Vincze Melinda, Szűcs Gabriella, Bulath Anita, Görbicz Anita, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna, Hornyák Ágnes, Sopronyi Anett, Kovacsicz Mónika, Bódi Bernadett, Csáki Viktória, Szamoránsky Piroska, Szabó Valéria, Balogh Barbara
HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu