Veszprém-recept: jó védelem, bátor futás

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 3. 17:46
„Jó csapat ellen máshogy nem lehet ledolgozni az ötgólos hátrányt, csak úgy, ha végig darálnak a veszprémiek, levegőt nem engednek a spanyoloknak, jó védekezésből bátran, és persze eredményesen futnak” – mondta a Ciudad Real elleni férfi kézilabda Bajnokok Ligája-visszavágó előtt az MKB Veszprém volt válogatott szélsője, Pásztor István. A fürediek rutinos klasszisa örül annak is, hogy a szurkolók kifejezetten optimistán állnak a Veszprém továbbjutási esélyeit illetően.

- Meglátásom szerint nincs olyan nagy különbség a mínusz ötgólos különbség és akár egy ikszes mérkőzés között, mármint a továbbjutást illetően, legalábbis ezen a szinten, két ilyen kiváló csapat párharcában – mondta a sporthirado.hu megkeresésére válaszolva Pásztor István.


- Azért ez a véleménye további részletekért kiált, Mocsai Lajos együttese valószínű nyugodtabb lenne, ha nem mínusz ötről kezdődne a találkozó, hanem mondjuk egálról.


- Szerintem meg nem. Meg is magyarázom, hogy miért. Ez a Ciudad Real bárhol a világon képes idegenben is nyerni, úgyhogy a szombati egy teljesen új mérkőzés lesz. A Veszprém pedig van annyira jó csapat, hogy a világ bármelyik gárdáját képes akár öt góllal is megverni, hazai pályán különösen jó eséllyel pályáznak erre. Én semmivel nem adnék több esélyt a Veszprémnek a továbbjutásra, ha teszem azt mínusz egyről vágnának neki a visszavágónak.


- Pedig az első, döntetlenszagú mérkőzésen kinézett egy minimális hátrány az MKB-nak. Ön szerint is a hajrában kissé egyoldalú játékvezetés döntött?


- Ezzel így utólag már kár foglalkozni.


- A veszprémiek viszont foglalkoztak, hiszen hivatalosan is panaszt tettek az EHF-nél. Az öltözőben meddig viszik magukkal a játékosok ezt az őket ért igazságtalanságot?


- Nem sokáig. Kedden már elkezdődött a felkészülés a szombati visszavágóra, este bajnokijuk is volt, szerdán egy ilyen dolognak már szóba sem szabad kerülnie. Nincs is értelme rágódni rajta. Majd a vezetők foglalkoznak vele, de a tényeken, az eredményen úgy sem tudnak változtatni, túlvannak rajta és kész.


- Hol tudja megfogni a Veszprém ezt a Ciudad Realt?


- Nagyon kellenének a még pontosabb átlövések. Pérezben és Ilyésben is maradtak tartalékok, Vujinra a gólok száma miatt nem lehet panasz, viszont elég rossz százalékkal lőtt ő is. Egy olyan remek védőfalat, mint amilyennel a Ciudad Real rendelkezik, csak úgy lehet megbontani, ha kintről is eredményes tud lenni egy csapat. Így nyílik igazából hely és lehetőség a beállónak és a szélsőknek is.


- A győzelem viszont önmagában nem üdvözítő. Milyen taktikát kell választani a Veszprémnek, ha tovább akar jutni? Márpedig nekik ez a tervük…


- Ez tulajdonképpen adja magát. Jó csapat ellen máshogy nem lehet ledolgozni az ötgólos hátrányt, csak úgy, ha végig darálnak a veszprémiek, levegőt nem engednek a spanyoloknak, jó védekezésből bátran, és persze eredményesen futnak. Rájuk kell menni és kész, közben vigyázni hátul.


- Mire, kire kell különösen is figyelni a spanyoloknál?


- Gyakorlatilag mindenkire, hiszen éppen ezért az övék a világ legerősebb kerete. Például négy kiváló szélsőjük van, akiket nem is a forma alapján cserélnek, hanem negyedóránként, aztán ott adott nekik az idő, hogy kihozzák magukból a maximumot. Nem egy embernek és nem egyszerre kell megváltani a világot. De igaz ez belső játékosokra is. Öt-tíz perces főszerep jut mindenkire, de akkor aztán nagyon odateszik magukat. Extrák az átlövőik is, de azért ők is emberek, vannak gyenge napjaik, van gyenge pontjuk. Perics kifejezetten jó eszű kapus, készül belőlük, az első meccsen is sokszor bevitte a spanyolokat az erdőbe. Benne bízhatunk.


- Ez a Ciudad Real a kiváló kerete mellett hihetetlen önbizalmát is kiviszi a pályára. Ezzel régen sem volt baj, pedig azóta kicserélődött a keret. Mi a titkuk?


- Az, ahogy bánnak velük. Komolyan mondom, mint a hímes tojással. Ettől aztán az egyébként is remek képességű játékosok önbizalma az egekbe szökik. De pont ezért képesek olyan meghökkentő meglepetésekre is, a spanyol bajnokságban olykor, igaz nagyritkán kikapnak egy kiscsapattól, amely a Veszprémmel még véletlenül sem fordulhat elő.


- Oldalunk szavazói kevésbé bizakodóak az első mérkőzés eredményének és a ledolgozásra váró ötgólos hátrány ismeretében a veszprémi továbbjutást illetően, de 84 százalékuk még így is hisz az MKB elődöntőbe jutásában. Ez csak a kötelező kincstári optimizmus lenne a részükről?


- Ez óriási, örülök, hogy ennyire bíznak a csapatban, ez a srácoknak is nagy segítségére lehet. De a nyilvánvalóan kötelező szurkolói hozzáállás mellett én azért megemlíteném, hogy a Veszprém az elmúlt időszakban önmaga is sokat tett azért, hogy a drukkerek bizakodása ne nélkülözzön minden alapot. A szezonban, de különösen a február eleji Cozma-tragédia óta annyira jó képet mutattak magukról, hogy a szurkolók nemcsak szimplán szeretnék, hanem el is tudják képzelni ezt a továbbjutást, még a Ciudad Real ellen, mínusz ötről is.

Egy héttel és az első mérkőzés előtt szavazóink 91 százaléka gondolta úgy, hogy meglesz az elődöntőbe jutás az MKB Veszprémnek. Aztán jött a spanyolországi találkozó, amelyen 29-24-es vereséget szenvedett Mocsai Lajos együttese. A továbbjutás azonban még így sem reménytelen, sőt, a szavazók kifejezetten bizakodóak. Az ötgólos hátrány ellenére még mindig 84 százalékuk gondolja úgy, hogy a veszprémiek ott lesznek Európa legjobb négy férficsapata között.

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu