Veszprém-Szeged versenyfutás az MK-ban

Szerző: shLétrehozva: 2009. április 17. 18:17
A bajnoki versenyfutás még tart ugyan, de kézilabdázóinknál a férfi szakágban a hétvégén eldől, hogy a szezonban melyik csapatot koronázzák meg a honi kupasorozatban. Természetesen a két favorit a címvédő Pick Szeged, valamint az MKB Veszprém bajnokcsapata, amelynek a BL-búcsút követően először adódik lehetőség címet nyernie az idényben.

Az előjelek és a fogadkozások érthetően mindkét helyen nagyok, nem csoda: egy hosszú sorozattal ellentétben így tényleg egy adott napon, ráadásul semleges helyszínen kell jobbnak lenni. A négyes döntőt a budapesti Syma Csarnokban rendezik meg, a szombati elődöntőket a vasárnapi finálé követi majd.

A papírforma szombaton egyértelműen a két favorit mellett szól, annál is inkább, mert a Veszprém ellenfele a másodosztályból érkezik, igaz ott a Ferencváros listavezető. Viszont Mocsai Lajos együttesének idehaza az élvonalban sem nagyon akad ellenfele, nem egy osztállyal lejjebb.

A Szegednek akár izgulnivalója is lehetne, hiszen a Pick riválisa hozzá hasonlóan szintén élvonalbeli, ám esetükben is klassziskülönbségről beszélhetünk. A Gyöngyös, amely hiába fáradozott, csak nem tud bekerülni a legjobb nyolc közé a bajnokságban, kerete ráadásul igencsak megfogyatkozott.

Két játékostól a gyenge bajnoki szerepés miatt köszöntek el, további egy sérült, így Éles József edzőnek saját csapatával is éppen elég gondja-baja van, nemhogy az ellenféllel. A sporthirado.hu sportági szakértője a felkészüléssel kapcsolatban elárulta: ők igazából az elődöntőben a tisztes helytállásra készülnek csupán, az ő igazán fontos fellépésük a vasárnapi bronzmeccsen lehet.

Utóbbi csata győztese – valószínűsíthető, hogy Gyöngyös-FTC lesz ott a párosítás – nemzetközi kupaindulást harcolhat ki magának. Gyöngyösön korábban erre nem volt példa, míg a Népligetben hosszú évek után indult újra élet a szakosztály férfivonalában, miközben a nők változatlanul meghatározónak számítanak idehaza.

A bajnokságban a Szeged mindkétszer legyőzte a gyöngyösi csapatot, bár egyszer sem meggyőző különbséggel. A Tisza-partján 25-22-re, a gyöngyösi visszavágón 36-31-ra nyert a Pick. A szegedieket ősszel páratlan sérüléshullám sújtotta, több kulcsemberük is kiesett, így már a csoportkör után búcsúzni kényszerültek a BL-től.

A tavaszuk viszont a várakozásokkal ellentétben gyengébbre sikeredett: a nemzetközi kupában a KEK-ben nem tudtak vigasztalódni – egy éve a veszprémi riválisoknak ez sikerült –, edzőjük, Vladan Matics úgy mondott le, hogy végül maradt, kulcsemberük, Puljezevics Nenad több ügye is sajtóvisszhangot keltett.

Mocsai Lajos együttesén viszont szakmailag aligha találunk fogást. A február eleji tragédia után, abból plusz lelki erőt és motivációt merítve nagyszerűen szerepeltek a BL-középdöntőben, de a Ciudad Real a negyeddöntőben túl nagy falatnak bizonyult számukra. Mint amilyenek ők a honi mezőnyben… A bajnokságban ősszel Szegeden 30-26-ra verték a nagy honi riválist, Veszprémben 29-24-re győztek.

A jelen mellett a múlt is erősen a veszprémiek MK-sikere mellett szól, ugyanis az elmúlt 21 fináléból egyetlen egyszer sem hiányoztak! Első győzelmüket 1984-ben könyvelhették el, míg 1988 óta nem rendeztek nélkülük döntőt, idén már a 18. MK-győzelmükre készülnek. Ami páros számként is páratlan teljesítmény lenne!

Mindössze három csapat volt, amely ideiglenesen megtörte egyeduralmukat. A Szegednek ez háromszor jött össze (1993, 2006, 2008), az Elektromosnak (1997) és a Dunaferrnek (2001) egyszer-egyszer. A gyöngyösiek ilyen magasságba korábban még nem jutottak az MK-ban, a ferencvárosiak viszont már igen. Sőt, a zöld-fehérek egyszer nyerni is tudtak, igaz az nem mostanában volt, hanem még 1963-ban.

BUDAPEST BANK FÉRFI MAGYAR KUPA:
Elődöntők:
  • MKB-Veszprém - FTC-Cityline - április 18., 13:15
  • Gyöngyös - Pick Szeged - április 18., 15:45
Döntő - április 19., 12:45
A 3. helyért: - április 19., 10:15

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu