Megölték a Veszprém kézilabdázóját

Szerző: shLétrehozva: 2009. február 8. 09:23
HELYSZÍNI INFORMÁCIÓKKAL! Gyászol Veszprém: az MKB kézilabdacsapatának játékosát, Marian Cozmát szombatról vasárnapra virradó éjszaka megkéselték egy veszprémi diszkóban, és az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Két társa, a szerb Zsarko Sesum és a horvát Ivan Pesic is súlyosan megsérült. Cozma huszonhat évet élt.

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÓINK JELENTÉSE

20:00. Este hét órától kétezres tömeg előtt emlékezett meg a veszprémi kézilabdaklub a csapat szurkolóival. Marian Cozma gyászóló édesapja, nővére és barátnője, illetve a csapattagok is csatlakoztak. Ilyés Ferenc, Cozma legjobb barátja valamint édesanyja nem volt jelen. Mocsai Lajos a hétfő délelőtti edzés alkalmával beszéli meg a kézilabdázókkal, vállalják-e a jövő hétvégi mérkőzésüket. Cozma édesapja a román televíziónak azt nyilatkozta, Magyarország volt a második hazája elhunyt fiának.
Hunyadfalvy Ákos, az MKB Veszprém elnöke: "A remek közösségről, a remek csapatszellemről híres a csapatunk, a családi ünnepeket közösen tartják meg. Iváncsik Gergőnek a vb után, csütörtökön született a kisfia, s a szombati volt az első nap, hogy a szokásoknak megfelelően ezt közösen megünnepeljék. A szórakozóhelyen minden indok és előzmény nélkül Marian Cozmába belekötöttek. Több személy lefogta, több szúrást kapott, majd kivitték az utcára, ahol szívtájékra kapott szúrást. Két társa igyekezett a segítségére, akik először nem is látták, hogy milyen súlyos a baj. Egyiküket hátulról vesén szúrták, állapota nem kritikus, de életveszélyes. Másikukat guggoló helyzetben arcon rúgták, jelenleg is altatják."
Debreczenyi János, a város polgármestere: "Gyászol az ország, gyászol a sportvilág. A gyilkosok is magyar állampolgárok voltak." (Füttykoncert) "Nyugodt országban akarunk élni… Olyan országban, ahol a rendőrség teszi a dolgát, elfogja a gyilkost, és nem azokat marasztalja el, akik a rend betartására törekszenek." (Éljenzés)
Mocsai Lajos, a csapat vezetőedzője: "Rövid idő telt el a szomorú esemény óta, ez még a kegyelet ideje. Cozma Marian tehetéges fiatalember volt." (Tapsvihar és egy percig tartó éljenzés következett.). Nagy megtiszteltetés, hogy edzhettem, hogy a barátomnak tekinthettem. Szülei hamarosan megérkeznek, ők ránk bízták a fiukat, hogy mi történt vele, lelkiismeretünk szerint kell választ adnunk. Holnap reggel találkozok a csapattal, egymás szemébe kell néznünk, és folytatni a munkát. El kell döntenünk, hogyan tudunk még több munka árán a továbbiakban is sportolóként dolgozni, kihívásainknak megfelelni. Nem futamodhatunk meg, nem léphetünk vissza. Zárásként egyperces néma fejhajtással emlékezzünk Cozmára! Gyászoljuk meg Cozmát! Isten nyugosztaljon, Cozma!" 
19:00. Sok százan érkeztek az elmúlt órában, már több, mint ezren gyülekeznek mécsesekkel, virágokkal a kezükben, hogy leróják kegyeletüket a Veszprém Arénánál hét órától. A Magyar Gárdára emlékeztető egyenruhában lévő fiatalok is adóznak a játékos emléke előtt.
18.00. A sajtótájékoztatón megerősítést nyertek a korábbi információk, vasárnap hajnali három órakor, Veszprém óvárosi részén, a Skorpió bár és a Patrióta Lokál területén, illetve annak utcai frontján történt a bűneset. Két nagyobb társaság szórakozott bent, a veszprémi kézilabdázók az alagsorban illetve a földszinten, egy másik nagyobb társaság fent az emeleten. Szóváltásba keveredett három-négy személy, amely tömeges incidensbe torkollt, és az utcán is folytatódott. Ott ejtettek halálos sebet Marian Cozmán, míg Ivan Pesic, és Zsarko Sesum súlyos sérüléseket szenvedett.
Draskovics Tibor igazságügyi-és rendészeti miniszter:
"Van erőnk, akaratunk, és elszántságunk, hogy ennek a súlyos bűncselekménynek az elkövetőit minél előbb bíróság elé állítsuk. Rendőri készültséget rendeltem el országos szinten a nemzet nyugalmának érdekében. A bűnnel a rendőrségnek kell harcolnia, nem szabad saját kézbe venni az igazságszolgáltatást. A bűnnek nincs bőrszíne, csak áldozata és elkövetője!”
Bolcsik Zoltán, dandártábornok, a veszprém megyei rendőrfőkapitány:
"Sok nyom áll a rendőrség rendelkezésére, jónéhány szemtanú vallomását vettük fel, de ezeknek tartalmáról egyelőre nem adhatok felvilágosítást. Rutinos állományunkkal a lehető leggyorsabb eljárásban derítjük ki az igazságot."
17:30. Véget ért a sajtótájékoztató a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányságon.
17:00. Rácz Jenő késő délután adott pontos tájékoztatást a játékosok kórházi kezeléséről, illetve Pesic és Sesum aktuális állapotáról: "Az egyik játékost (Marian Cozma, a szerk.) életveszélyes sérülésekkel szállították a kórházba, már nem sikerült megmenteni az életét. A másik életveszélyes sérültön (Ivan Pesic, a szerk.) azonnali életmentő műtétet kellett végrehajtanunk, amely jól sikerült, jelenleg az intenzív osztályon fekszik, altatásban tartják. A harmadik játékos (Zsarko Sesum, a szerk.) fejsérülést szenvedett, a bal szeme bevérzett, amire még nem is lát. Egy hét után azonban kiengedhetjük a kórházból."
16:00. Az egyesület a Veszprém Aréna előtt tart megemlékezést vasárnap este hét órától.
15.30. A magyarországi szerb és a horvát nagykövet is látogatást tett a megyei kórházban ahol Zsarko Sesumot és Ivan Pesicet ápolják. Rácz Jenő igazgató tájékoztatotta őket a játékosok állapotáról, akiket aztán visszakísért az intenzív osztályra. Velük tartott Sesum édesapja is.
14:00. A Veszprém Megyei Rendőrség délután három órától tartott volna hivatalos sajtótájékoztatót az ügyben, ezt azonban két órával elhalasztották Draskovics Tibor igazazságügyi- és rendészeti miniszter, illetve Bencze József ORFK-vezető öt órai érkezése miatt - tájékoztatott Váradi Piroska sajtóreferens.
11:30. Délelőtt tíz órától folyamatosan érkeznek a veszprémi szurkolók a Patrióta Lokál elé Veszprémben, ahol Marian Cozmát halálosan megkéselték. A szakadó esőben egymást váltják a megemlékezők gyertyákkal, mécsesekkel a kezükben. A Vas Gereben utca mindkét oldalról szalagkordonnal le van zárva.

 

A TRAGÉDIA

Szörnyű tragédia rázta meg Veszprémet vasárnap hajnalban: Marian Cozmát szíven szúrták, és kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe.

A játékos a veszprémi Patrióta Lokál nevű diszkóban mulatott társaival, ám ismeretlen elkövetők rájuk támadtak, és súlyosan megsebesítették Cozmát, illetve két csapattársát, Zsarko Sesumot és Ivan Pesicet.

A román beállón már nem tudtak segíteni, a gyors orvosi beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni az életét. Pesic egyik veséjét ki kellett operálni, Sesumon szemműtétet hajtottak végre.

A két játékos állapota a Veszprém Megyei Napló értesülései szerint stabilizálódott, a körülményekhez képest jól vannak.

Dr. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója közölte: Pesic túl van az életveszélyen, Sesumnak pedig úgynevezett kettős látása van, ezért a jövő hét elején korrekciós műtét vár rá.

AHOGYAN TÖRTÉNHETETT A BŰNCSELEKMÉNY:

Dr. Hunyadfalvi Ákos az MKB Veszprém KC társadalmi elnöke a délelőtti órákban számolt be honlapunknak arról, mit tud a tragikus eset részleteiről:

"Mintegy 20-30 fős társaság kötött bele az Iváncsik Gergő gyermekét ünneplő kézilabdázókba. Marian Cozmát, aki úgy tűnt, hogy a célszemély volt, nagy valószínűséggel összetévesztették valakivel, miközben táncolt a barátnőjével, kirángatták az utcára. Játékostársai természetesen jöttek a segítségére, így jutottak a szórakozóhely utcai részére. Itt minden előzmény nélkül Mariant szíven szúrták, és életét vesztette. A segítségére siető társak közül Ivan Pesicet, a veszprémiek kapusát hátulról vesén szúrták, akinek az egyik veséjét a megyei kórházban el kellett távolítani. Másik játékostársát, Zsarko Sesumot, aki szintén a segítségére sietett volna, térdelő-guggoló helyzetben fejbe rúgták."

 

MARIAN COZMA (1982-2009)
$$fhvideo:75502$$

 

A VESZPRÉM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG KÖZLEMÉNYE:
Megölték a veszprémi kézilabdacsapat játékosát (Veszprém)

Vasárnap (02.08.) hajnalban ismeretlen elkövető mellkason szúrta az MKB Veszprém KC beállóját, C. Mariant.

A rendőrség eddigi információi szerint, Veszprém egyik szórakozóhelyén tartózkodott a kézilabdacsapat több tagja, akik – ismeretlen okból – szóváltásba keveredtek egy másik ott tartózkodó társasággal. A dulakodás következtében C. Mariant mellkason szúrták, aki a kórházba szállítást követően életét vesztette. Másik két játékost, Ivan P.-t és Zarko S.-t súlyos sérülésekkel szállították a Veszprémi Kórházba.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nagy erőkkel keresi az elkövetőt.
SZEMTANÚK SZERINT ROMÁK VOLTAK AZ ELKÖVETŐK:
Egy szemtanú úgy nyilatkozott a Sporthirado.hu munkatársának, hogy egy enyingi illetőségű, roma származású társaság közül kerültek ki az elkövetők. A Veszprém egyik törzsszurkolója elmondta, a kézilabdázókkal a szórakozóhelyen találkozott, ahol Marian Cozma, Zsarko Sesum, és Ivan Pesic mellett Ilyés Ferenc, és az Iváncsik-fivérek, Gergő, Tamás és Ádám is a helyszínen tartózkodott. Gál Gyula, Gulyás Péter és Eklemovics Nikola korábban távozott a helyszínről egy másik szórakozóhelyre. Több román tévétársaság és internetes honlap is úgy értesült, hogy cigány származásúak voltak a tettesek.
MEGEMLÉKEZÉS VESZPRÉMBEN, SZEGEDEN:
Az egyesület a Veszprém Aréna előtt tart megemlékezést vasárnap este hét órától - közölte a veszprémi klub hivatalos honlapja. Az ominózus hely előtt a Vas Gereben utcában délelőtt tíz óra óta gyülekeznek a felháborodott kézilabdabarátok, akik gyertyákat, mécseseket gyújtanak a játékos emlékére. Szegeden a Pick kézilabdacsapatának kezdeményezésére négy órától róják le tiszteletüket a szurkolók az újszegedi sportcsarnoknál.
MOCSAI LAJOS NYILATKOZATA A KLUB HONLAPJÁN:
- Mély megdöbbenéssel és iszonyatos fájdalommal vettem tudomásul, hogy mi történt. Azonnal telefonáltam a kórházba, ahol dr. Mahunka Zsolt, a csapat orvosa tájékoztatott. Sajnos Pesics egyik veséjét ki kellett venni, és Sesum is az intenzív osztályon fekszik, neki a koponyája sérült meg. Elmondhatatlan szomorúságot és elkeseredést érzek. Azt gondolom, ebben a helyzetben a szakma sokadrendű" - idézi a klubportál a Veszprémi Naplót.
Mocsai Lajos egyelőre nem tudta megmondani, hogy ebben a tragikus helyzetben megrendezik-e a soron következő mérkőzéseket.
SCHMITT PÁL A MOB NEVÉBEN RÉSZVÉTÉT FEJEZTE KI:
A Magyar Olimpiai Bizottság - amint ezt Schmitt Pál elnök a testület közleményében kinyilvánítja - felháborodással értesült a veszprémi kézilabdázókat ért támadásról, amelynek során a román Marian Cozma életét vesztette, a horvát Ivan Pesic és a szerb Zarko Sesum pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett. A Magyar Olimpiai Bizottság
mélységes együttérzését juttatja kifejezésre a veszprémi kézilabdázók gyászában. Annak a reményének ad kifejezést, hogy ismerve a Prima Primissima-díjas, méltán világhírű csapat játékosainak akaratát, összetartását, a város feléjük áradó rokonszenvét a megrázó tragédia ellenére a hazai bajnokságban és a Bajnokok Ligája küzdelmeiben egyaránt folytatni tudják szereplésüket. A Magyar Olimpiai Bizottság osztozik a veszprémi kézilabdázók mély gyászában. Őszinte részvétét nyilvánítja Marian Cozma hozzátartozóinak, mielőbbi teljes felgyógyulást kíván a súlyos sérülést szenvedett két játékosnak. Egyben reméli a tettesek mielőbbi kézre kerítését és kellő, példát statuáló felelősségre vonásukat.
A BEÁLLÓS PÁLYAFUTÁSA:
A 211 centiméterre nőtt Marian Cozma a Dinamo Bucurestit erősítette, mielőtt 2006-ban a Veszprém mellett kötelezte volna el magát. A fővárosi együttessel román bajnokságot és kupát zsebelt be, de az MKB-nál sem panaszkodhatott, a bajnoki és a hazai kupaserleg mellett a KEK-trófeát is begyűjtötte. A válogatottban elmondása szerint méltatlanul kevés lehetőséget kapott a bizonyításra, ezért fontolgatta, hogy lemondja a nemzeti együttesben való szereplést.
HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu