Éles József: Hokiban gond a finn-magyar

Szerző: shLétrehozva: 2008. november 25. 14:31
Három győzelemmel, hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a hétvégi, szombathelyi Pannon-kupát az Imre Vilmos szövetségi kapitány által irányított, decemberi Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott. A szakember azóta már ki is jelölte a kontinensviadalra utazó keretét, amelybe öt olyan játékos is bekerült, akik első felnőtt világversenyükre utazhatnak. Érdekesség: a korábbi gyakorlattal ellentétben a kapitány ezúttal három kapust is nevezett.

 

„Ez mindig kapitányi döntés volt, bízik a két kapusában, az ő formájukban annyira, hogy ezt bevállalja, illetve abban, hogy sérülés nélkül tudják le a két hetet. Pálinger Kati nem védett a szombathelyi tornán, kisebb sérüléssel bajlódik, megértem a kapitányt, hogy jelen esetben nem kockáztatott és inkább három kapussal utazik, nem kettővel. Így egy mezőnyjátékostól veszi el a helyet ugyan, ami egy kicsit beszűkíti a taktikai variációk lehetőségét, de szerintem a tizenhárom mezőnyjátékosnak elégnek kell lennie.”

 

„Láttam a fiatalokat, akik meggyőzően teljesítettek a Pannon-kupán, de azt nem szabad feledni, hogy ellenfeleink nem az elitet képviselték. Kíváncsian várom, a kőkemény Eb-csatákban mire lesznek képesek. A szövetség egyértelműen a fiatalítás mellett tette le a voksát, akár még úgy is, hogy a soros világversenyt, csúnya szóval élve, feláldozza a jövő érdekében. De mivel több nagycsapat is ilyenkor teszi meg ezt a lépést, én is osztom azt a véleményt: most, közvetlenül az olimpiai után essünk át ezen és nézzük inkább a jövőt. Mert a jövőt ezek a fiatalok jelentik.”

 

A férficsapat csütörtökön Finnországban játszik világbajnoki selejtező-mérkőzést, majd vasárnap az északiakat fogadja Nyíregyházán. Együttesünk eddig hibátlan: a görögöket idegenben, a horvátokat idehaza vertük. Hajdu János kapitány azonban ezúttal nem számíthat a sérült Puljezevics Nenad, Eklemovics Nikola és Nagy László játékéra.

 

„Egy finn-magyar hokiban gond, kéziben nem. Amennyiben a finnek nem találják ki, hogy kézilabda helyett inkább jégkorongban mérjük össze magunkat, abban az esetben bármilyen összeállításban is lépjen pályára a magyar együttes, nem szabad, hogy gondot jelentsen számára Finnország oda-vissza legyőzése, akik nálam nincsenek benne az európai harmincban. Persze, nem lesz sétagalopp, mi is kaptunk ki olyan ellenféltől, akik esélytelenek voltak velünk szemben, csak aztán nem úgy álltunk oda a mérkőzéshez, ahogy kellett volna. Bízom a fiúkban, hogy náluk hozzáállásbeli probléma nem lesz, más baj pedig egyszerűen nem lehet.”

 

Győzelemmel búcsúzott a Veszprém, tisztes vereséggel a Szeged a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeitől. Az MKB a spanyol Real Ademar León és a francia Montpellier ellen folytathatja a középdöntőben, a Pick viszont a KEK-be nyert besorolást, ahol nyolcaddöntős ellenfele az előző körben PLER-t kiejtő Dunaferr lesz. Az EHF-kupában a Debrecen a szlovén Velenje csapatával találkozik.

 

„Az Ademar és a Montpellier sem rossz csapat, a nem gyenge spanyol és francia bajnokság topcsapatai közé tartoznak, de Veszprémben mindkét rivális verhető, aztán egy idegenbeli bravúrral akár tovább is lehet menni. Ez különben is meghatározó lesz a középdöntőben, hogy melyik csapat tudja hozni a hazai kötelezőt és melyik betlizik, mert az erőviszonyok roppant kiegyenlítettek. Erősen közrejátszhat a továbbjutásban, hogy a januári vb után a csapatoknak a kerete mennyire lesz komplett, mennyire nehezíti azt egy-két váratlan sérülés. Mert ez bizony erősen rányomja a bélyegét egy csapat eredményességére.

 

„A komplett Szeged nagy valószínűséggel nem így végezte volna a BL-ben, de tavaszra kiegészülnek, felerősödnek, nálam ők a sorozat egyik favoritjai. A döntőbe, de legalább a négy közé várom őket. Vladan Matics csapatát egyértelműen képesnek tartom arra, hogy hasonlóan a Veszprémhez, ők is nemzetközi kupagyőzelmet arassanak. És minden bizonnyal a BL miatt is kárpótolni akarják magukat. A dunaújvárosi mérkőzés háromesélyes, a szegedi és a továbbjutás már csak egy.”

 

„A Velenje komoly diót jelent a Debrecen számára, amelyet láttam már nagyon jól és kevésbé jól is játszani. A szlovén iskola előszeretettel alkalmazza a nyitott védekezést, amely a Debrecennek nem nagyon ízlik, döntő lehet, hogy erre mit tudnak válaszul lépni a hajdúságiak. A párharcot ennek ellenére kétesélyesnek látom, szurkolok a magyar csapatnak.”

HIRDETÉS
AJÁNLOTT OLDALAK
 » love.hu
 » ingatlanok.hu
 » book.hu
 » Utasbiztosítás a Biztosítók.hu-n
 » biztositok.hu
 » data.hu